"Murphys lag saboterar picknicken"

Krönika Publicerad 10:06, 14 juli 2020

• "Som vuxen föräras man med ett gnagande dåligt samvete så fort en solig dag inte 'tas tillvara'”

När årets sommarvärme gjorde entré gjorde den det med besked. Vi fick flera dagar med temperaturer som kröp upp mot 30-strecket, strålande sol och klarblåa himlar. Till och med på midsommarafton!
Men plötsligt, från en dag till en annan, störtdök temperaturen och de senaste två veckorna har solen fått tampas med en hel del moln.

Jag, som har jobbat, har tyckt att det har varit ganska skönt. Men jag kan tänka mig att ett gäng jobblediga har grämt sig över att semesterdagarna sprungit iväg. 
För det finns väl ingen viktigare tid för ”rätt väder” än sommaren? 

För när sommarens första ordentliga regnskur dragit förbi, eller när en julimorgon börjar med gråmulen himmel kommer de. De uppgivna utropen i stil med ”Jaha, det var den sommaren”.
Jag är själv skyldig. Jag kom på mig själv att, med sammanbitna tänder, näst intill fräsa: ”Sommaren 2018, kom tillbaka — allt är förlåtet” när termometern visade nio (!) grader en morgon i förra veckan. Detta trots att jag, i färskt minne, kommer ihåg att den sommarens ändlösa hetta framkallade en hel del gnäll, stånk och stön. 

Förväntningarna på sommarvädret följer väl inövade mönster. Ungefär så här: Du ska vakna av värmande solstrålar i juni, njuta av ljumma sommarnätter i juli och bada i uppvärmda sjöar i augusti. 
Går vädret utanför förväntningarna och ovan beskrivning blir omöjlig blir vi (i all fall undertecknad) snabbt gnälliga och förbannar vädret. Eller den där Murphy, som med sin lag såklart ser till att regnet kommer precis den dag man planerat picknick. 

Från uppväxttiden finns inga minnen av regniga somrar. Minnet säger att barndomens somrar — som även var evighetslånga — alltid var varma ooch hade sol. Minnet säger även att det inte fanns några tankar på att sommaren skulle ta slut. Det var bara oändligt många sommarlovsdagar för bad och lek. 

Som vuxen föräras man med ett gnagande dåligt samvete så fort en solig dag inte ”tas tillvara”. För ständigt närvarande är tanken på att sommaren är kort. Och Ledin är med all säkerhet alltid snabb med att tillägga att det mesta regnar bort. Vi vet inte vilken soldag som är den sista, och vi är många som inte kan stå ut med tanken på att ha vistats inomhus när sommarens, potentiellt, sista strålar förbarmar sig utanför.

Enligt SMHI ska det halvdana vädret stanna minst veckan ut, i skrivande stund sträcker sig inte prognosen längre än så. 
Men hos undertecknad finns det i alla fall fortfarande hopp — om precis lagom sommarvärme.