Debatt Publicerad 10:12, 06 juli 2020

• "Sluta stånga huvudet i kommunalt bostadsbolag-väggen", skriver Oliver Rykatkin, M, i en debattreplik

Amanda Sandholm, V, skriver i sin debatt-artikel att Nacka behöver ett kommunalt bostadsbolag. Hon försöker sedan motivera detta genom en form av klasskampsretorik. Där medelålders vita män är den stora fienden. Att tro att fler bostäder skulle komma bara om Nacka hade ett kommunalt -bostadsbolag finns det dock ingenting som -tyder på.

För problemet i Sverige, Stockholmsområdet och Nacka är inte bara att det byggs för få hyresrätter. Problemet är att det byggs för få bostäder. Det finns ingenting som tyder på att ett kommunalt bostadsbolag skulle lösa den situationen. I Nacka byggdes det mellan 2014 till 2017 över 400 hyresrätter. I Södertälje, där de har ett kommunalt bostadsbolag, byggdes det endast elva.

Boverket ställer frågan till alla Sveriges kommuner varje år om de tycker att de har överskott, balans eller underskott av antal bostäder. 2019 är första året där ingen kommun i Sverige menar att de har överskott av bostäder. Det är till och med över 80 procent av Sveriges kommuner som menar att de har underskott av bostäder. Det är 14 av 290 av Sveriges kommuner som har ett kommunalt bostadsbolag.

Ett kommunalt bostadsbolag är alltså ingen garanti för att det byggs fler bostäder och framför allt fler hyresrätter.
Man behöver inte långt bort från Sverige för att hitta länder som inte har problem med bostadsbrist. Länder som Tyskland, Belgien eller Finland där kötid över ett år anses vara misslyckanden. I Sverige är kötiden för de mest attraktiva lägenheterna upp till 30 år.

Om man tror att samma gamla socialism som försatt Sverige och Stockholm i den här bostadsbristen ska tas oss ur den, så agerar man med ideologiska skygglappar. Det finns ingenting som tyder på det, snarare på motsatsen.
Om Vänsterpartiet på allvar bryr sig om bostadskrisen och på allvar bryr sig om oss unga: Lämna byggsocialismen och anta marknadslösningar. Det funkar i Tyskland, Finland och Belgien. Sluta stånga huvudet i kommunalt bostadsbolag-väggen.

Oliver Rykatkin, M
Ledamot i kommunfullmäktige


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x