”Kom inte med fultolkningar, Khashayar!”

Karin Teljstedt, KD. FOTO: LINNEA RANJE
Debatt Publicerad 11:50, 16 juli 2020

• Kommunalrådet Karin Teljstedt, KD, reagerar i en debattartikel på oppositionsrådet Khashayar Farmanbars uttalanden om corona i Nacka

Med anledning av denna artikel.

Rubrikerna kring äldreomsorgen duggar tätt och oppositionsrådet Khashayar Farmanbar, S, är inte sen att uttrycka sin förfäran över att Nacka är hårt drabbat av corona. Det tycks komma som en överraskning att Nacka är en av de största kommunerna i den hårt drabbade Stockholmsregionen. Det är fruktansvärt, absolut, men är det på riktigt förvånande — eller har Khashayar, likt som så ofta hans partiledare, ”varit naiv”?

I Nacka såg vi allvaret i situationen tidigt, agerade snabbt och har intensivt arbetat med många olika åtgärder för att minska smittspridningen. Det är inte särskilt förvånande att S i sitt uttalande glömde nämna att INGET av de 91 särskilda boendena för äldre som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utpekat ha allvarliga brister är beläget i vår kommun. Eller att andelen avlidna på boendena i Nacka är lägre än genomsnittet i Stockholm.

Det som däremot förvånar mig är att Khashayar vill insinuera att förvaltningen skulle ha kommit med vilseledande information. I kommunstyrelsen, där Khashayar själv sitter, har vi fått löpande uppdateringar på en övergripande nivå och äldrenämnden har fått detaljerad information rörande våra äldre. Alla frågor som ställts av såväl honom som övriga nämndledamöter och media har besvarats med fakta och transparens.

Vidare påstår S indirekt att orsaken till att äldre dött i corona på äldreboenden i Nacka är Alliansens besparingar inom äldreomsorgen. Alliansen i Nacka tillförde 36 miljoner extra till äldreomsorgen i år. Allt förvränga det till ett sparkrav är bara dumt. Speciellt om man själv inte har budgeterat för något som hade gjort skillnad i en pandemi av denna dignitet.

Jag välkomnar alla utredningar som kommer att göras av regering, myndigheter, regioner och av oss kommuner kopplat till den här pandemin. Men låt oss inte komma med villfarelser och fultolkningar. Situationen förpliktigar en grundlig analys och konstruktiva lösningar.

Karin Teljstedt, KD
Kommunalråd och ordförande i äldrenämnden


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x