Insändare Publicerad 12:47, 07 juli 2020

• "Till min förvåning drällde folk omkring och trängdes runt frukt- och grönsaksdiskarna", skriver insändarskribenten som kommit hem till Nacka efter karantän i Spanien

Har precis genomlidit 91 dagar i spansk karantän. Spanien tar ju den rådande coronapandemin på allvar.
Kom till Sverige och Nacka från Malaga med flyg den 13 juni. Ingen fick gå ombord på planet utan munskydd. Varken mat eller dryck serverades under färden. Alla satt med en ledigt säte vid sidan.

På söndagen efter ankomsten gick jag ner till min Ica-butik i Sickla för att bunkra lite mat till det tomma kylskåpet. Jag hade naturligtvis på mig munskydd, som jag vant mig vid i Spanien.
Till min förvåning drällde folk omkring och trängdes runt frukt- och grönsaksdiskarna precis som vanligt. Det var ingen som höll något påbjudet avstånd. 

Skulle plocka upp några potatisar. En kvinna kom och ställde sig just bredvid för att plocka ur samma låda. Blev förbannad. Men sa inget. Gick bara undan och väntade. Samma sak vid köttdisken. Vi stod fyra och väntade på vår tur. Inga avstånd på två meter där inte. Fick gå undan igen.

Det känns sorgligt att man i Sverige inte tar den här pandemin på allvar. I Spanien får du inte gå in i en livsmedelsaffär utan att tvätta  händerna från den handspritflaska som överallt står vid ingången och oftast måste du ta på dig ett par plasthandskar. Väktare ser  ofta till att det inte samlas för många kunder i affären på samma gång. Man kan få vänta utanför.

Effekten av munskydd har ju diskuterats i Sverige, men en sak har jag i alla fall konstaterat — har du ett munskydd så håller sig folk ofta på avstånd. De verkar tro att man är smittad!
Kanske är det dags för de stora livsmedelsbutikerna att ta den rådande, dödliga, coronapandemin på allvar och kosta på sig vaktpersonal som kan påpeka, och hjälpa kunderna att respektera folkhälsomyndighetens rekommenderade avstånd från varandra?

Betänk att vi är på väg mot 70 000 smittade personer  i Sverige — och kanske 6 000 döda. Jag höll på att säga dödade ...

Ramon Fridén
Alphyddan