Butiker och fik gör bra cykelvägar

Krönika Publicerad 10:05, 07 juli 2020

• ”Den som såg äldst ut fick försöka köpa folköl till bastubadet”, skriver Jalmar Carlson och minns cykelturer på 80-talet

Det finns ett samband mellan bra caféer och bra cykelvägar.
Utan att nämna några av de existerande caféernas namn i Nacka och Värmdö kan man konstatera att hel-gernas omsättning går upp rejält när trikåklädda cyklister bromsar in under långpassen runt om i Boo, Ingarö och Värmdö.

Cyklismen har förändrats genom åren. Runt kriget var cykeln ett transportmedel, inte sällan ett bra sätt för Stockholmare att komma ut på landet (Nacka/Värmdö) på helgerna. Under senare delen av 1900-talet var cykling mest en fritids- och barnsyssla, för att återgå till en transport- och inte minst träningsform på 2000-talet.

Cykelbanorna i vår trakt har byggts ut, men konflikten mellan snabba cyklar och stora bilar har nog aldrig varit större. Cyklisterna tycker att bilisterna kör fort och farligt, bilisterna tycker att cyklisterna tar för mycket plats och sänker tempot.

På 80-talet hände det då och då att ett gäng Nacka-tonåringar cyklade hela vägen från Ektorp till Överby på Vindö, till vägs ände, liksom. Anledningen var Tommy Prim (svensk proffscyklist som var nära att vinna Giro d’Italia), friheten att kunna klara sig själv — samt alla kiosker och små affärer på vägen.

Att cykla Värmdövägen över Skurubron, via Insjön, Skärgårdsvägen längs Farstaviken, genom Gustavsberg och det som skulle bli Mölnvik till Mörtnäs — -sedan via Värmdö golfklubb till Strömma, längs med Fågelbrolandet, över Djuröbron och över hela Vindö fram till Överby brygga — är långt (att cykla).

Men här fanns stoppen. Sonjas kiosk i Boo, Insjöns pizzeria, Konsum i Mörtnäs, Strömma Handel, macken vid Djuröbron, nåt som hette något med Vindökiosken, och till sist slutmålet. Ni som vet känner till att bara sträckan på Djurö och Vindö är uppemot en mil: Överby handel!

Där blev det läsk och glass till den som vunnit den sista spurtetappen från Sollenkroka vägskäl ner till Överby. Den som såg äldst ut fick försöka köpa folköl till bastubadet.
Så när allt kommer omkring höjde nog några tonårskillar omsättningen lite här och var längs de fyra milen mellan Ektorp och Skärgården.

Sen var det inte alls lika roligt att cykla hem på söndagen. Pengarna var slut, det blev inga glasstopp.