Tänk att ha Lundell med sig i skogen

Krönika Publicerad 09:59, 30 juni 2020

• "Kombinationen är inte given. Att orientera i Nacka en sommarkväll med Ulf Lundells sommarprat i hörlurarna. Men det är bra", skriver NVP:s Jalmar Carlson

Kombinationen är inte given, att orientera i Nacka en sommarkväll med Ulf Lundells sommarprat i hörlurarna.
Men det är bra. Kontrollerna hittas, vädret är fint och Lundell är en riktigt bra berättare. Lugn och sansad. Lite långsam, men efterklok. Berättar om olika fåglar, om livet på Österlen och gör en tänkvärd analys av läget i det svenska samhället.

Ungefär vid kvällens andra kontroll blir det rörigt. Lundell säger att han föddes och växte upp på Södermalm.
Men någon halvminut senare återställs ordningen när han berättar om hur hans pappa byggt om sommarhuset i Myrsjö till ett permanentboende. Lite senare blir Nackakvällen fulländad när Uffe berättar om sina trista real-examen-minnen på Ekliden. Inte fulländat för honom, tvärtom. Men bra för Nackanostalgiker.

Han är en underbar berättare, Uffe, det vet vi som läst och lyssnat i decennier. 
Tänk då att ha honom med på riktigt runt Friska Nackas 120 kontroller. Speciellt runt Myrsjö–Orminge–Hasseludden — men också i centrala Nacka, Uffe kunde berätta om vilken lägenhet i Finntorp han gjorde sin tillflykt till.

Tänker att det vore spännande att höra hur han gick med på att spela på sin gamla dansbana i Myrsjö då någon gång på tidigt 90-tal, tänker också att vi som var där fick vara med om något speciellt.

Att plocka orienteringskontroller under vardagskvällar är på väg att bli beroendeframkallande. Visst är pinnarna löjligt svåra att hitta ibland, men det är inte kontrollpinnens fel att kontrollen ”stenen” eller ”höjden” inte alltid ger möjligheter att få fast orienteringspinnen exakt (där man tänkt sig).

Varje funnen kontroll ger tillfredställelse och de många nya platser, stigar — och även människor som kommer i vägen är trevliga bekantskaper. På minst tre ställen i Nacka har branta anlagda stenvägar dykt upp. Vägar till före detta luftvärn. Historier i sig, inte minst bygget av vägarna.

Ulf Lundell var en bra följeslagare i Nacka. Snart är det dags för Värmdöbon Olof Stenhammar att sommarprata. Då behövs orienteringskartor över Värmdö.

Vid kontroll 77 (ja, den heter så, det var inte den 77:e samma kväll) gjordes dock ett dumt val. Ett foto i orienteringsskogen tas och surfen till mobilen tar slut (ja, den kan göra det om man har familjeabonnemang). Lundell försvinner — och med honom magin i skogen.