Djurö Publicerad 10:24, 01 juni 2020

• Kommer vara igång dygnet runt, året runt • Frivillig styrka på 28 personer

I dag, måndag, öppnar Sjöräddningssällskapet en ny station i Värmdö, närmare bestämt i Djurö hamn, där även bland andra Kustbevakningen håller till.

Det blir Sjöräddningssällskapets andra station i kommunen, vid sidan om den som finns på Möja.

Sedan tio år tillbaka har det funnits en tränad besättning på plats på Djurö, men endast på sommaren och med en äldre båt.

– Vi har bara haft en brygga förut, och så har vi varit en del av Möjastationen, säger Thomas Brzezinski, stationsansvarig, RS Värmdö, och fortsätter:

– Nu, när vi får en egen station på Djurö kan vi vara igång dygnet runt, året runt. Så den operativa förmågan har ökat väsentligt. Det händer ju inte bara saker i skärgården på sommaren, utan även utanför högsäsong.

Att man nu kan öppna en station på Djurö har att göra med att man fått en nybyggd räddningsbåt donerad — en åtta meter lång öppen båt som ska namnges i sommar.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening och alla sjöräddare arbetar frivilligt. Till den nya stationen på Djurö finns det 28 personer knutna.

– Som frivillig ska man vara beredd att på 15 minuter befinna sig ombord på räddningsbåten. Vi turas om för att täcka upp, och i omgångar bor vi på stationen, säger Thomas Brzezinski.

Räddningsstationen på Möja fortsätter sin verksamhet som tidigare.

  • Hanna Bäckman