Krönika Publicerad 12:31, 16 juni 2020

• "Midsommar dyker upp oftast upp från ingenstans, efter en kall och lång vår, och blir sommarens medelpunkt, utan att passera gå", skriver NVP:s Jalmar Carlson

Våra förfäder brydde sig inte direkt om semestertider eller när det är varmt i vattnet, utan snarare om när solen står som högst. Så det kanske är dumt att klaga på det fina uttrycket midsommar.
Men ändå: midsommar är inte mitt i sommaren, vare sig meteorologiskt eller semestermässigt. Den är en startpunkt, eller en aptitretare.
Framför allt lär det bli så i år, då midsommarhelgen firas nästan en vecka före det riktiga sommarsolståndet på ”Johannes Döparens dag”.

Midsommar dyker upp oftast upp från ingenstans, efter en kall och lång vår, och blir sommarens medelpunkt, utan att passera gå.

Helgen inleder inte ens mångas sommarsemestrar längre, utan är något av en långhelg som kommer en bit efter att skolorna slutar och mitt i daglägrenas förlovade tid. Snartsommar, med andra ord.
I år kommer inte midsommar vara ”start på sommaren-festen när alla kompisar och släktingar träffas” över huvud taget, även om det nu är fritt fram att ta sig till Dalarna och skärgården.

Midsommarfirandet i Nyckelviken är inställt. I Ringparksstugan i Duvnäs, likaså. På Värmdö hembygdsgård lär midsommarstången bli olövad. Skärgårdsöarna tar gärna emot gäster, men kampen om det begränsade -antalet platser på båtarna kommer att bli intressant. Inte minst på söndagen. Och fler än 50 ska vi ju inte trängas någonstans.

Annars är midsommarhelgen fint upplagd, jämfört med nästan alla andra allmänna helgdagar. Det är, för de flesta vuxna och alla barn, tre lediga dagar på raken — helt utan tvång att gå till kyrkan. Det börjar redan på torsdagen med ”kö på Värmdöleden-dagen”, då alla rör på sig redan på eftermiddagen. Midsommarafton, fredagen, är inte sällan en heldagsfest med sill-lunch, lekar, midsommarstång, och grillfest på kvällen. Midsommardagen, lördagen, blir oftast en bonusdag för mer festligheter, men kan också bli rätt trist om det är dåligt väder, medan söndagen oftast är ganska trött och utvecklas snabbt till en ny ”kö på Värmdöleden-dag”, fast åt andra hållet. 

Då kan ju de som sitter bredvid läsa NVP:s sommarbilaga, som traditionsenligt kommer ut i midsommarveckan, som en bilaga i detta nummer. Där kan man läsa om vad man kan hitta på, under den riktiga sommaren — den som tar vid efter midsommar.

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x