Kultur & Nöje Publicerad 08:44, 13 juni 2020

• Lisa Larson, skärgårdshistoria och skulpturer i det gröna • NVP lisar sommarens utställningar på museer och konsthallar

NACKA HEMBYGDSMUSEUM 
I en av flyglarna på Stora Nyckel-viken ligger museet, som visar utställningar om Nackas tidigaste historia, äldre hantverk och hur det var att leva som torpare eller bonde på 1800-talet. Nytt för i år är en tipspromenad för barn inne på museet där man går på föremålsjakt. Fri entré. Öppet klockan 12–16 söndag och helgdag, och vissa lördagar och fredagar. Mer info på nacka.se.

GUSTAVSBERGS KONSTHALL
Sommarens utställning är Masters of Craft, där Konstfacks masterstudenter visar sina examensarbeten. Utställningen visas hela sommaren till och med 6 september i Gustavsbergs konsthall på Odelbergs väg 9. 
Fri entré. Mer info på varmdo.se/gustavsbergskonsthall.

NACKA KONSTHALL  
Utställning med Saltsjöbadsgruppen, ”Nio konstnärer med nio stilar” i Nacka konsthall. Fri entré. Se Nacka konsthalls öppettider på dieselverkstaden.se. Marcusplatsen 17.

CAFÉ TORNHUSET 
”Varmare Värmdö” om kilmatförändringar och deras påverkan på Värmdö av Scott Danielson, Naturskyddsföreningen i Värmdö, i samarbete med Artitude/-GalleriTillfället. Visas till och med den 24 augusti på Delselius Tornhuscafé i Gustavsbergs hamn. Frågan är: gör vi verkligen allt vi kan för allt stoppa klimatförändringarna?

SKÄRGÅRDSMUSEET
Skärgårdsmuseet ligger sedan 1974 i den gamla handelsboden vid Stavsnäs sommarhamn och drivs av den ideella föreningen Skärgårdsmuseet. 
Årets utställningar: ”En skärgårdsskuta kommer lastad. Bondeseglationen till Stockholm”, ”Rysshärjningarna 1719 i närområdet”, ”Skärgård i konst och litteratur” och ”Djurö kyrka”, som är årets miniutställning på entrédörren. Öppet 27 juni-23 augusti, tisdag – lördag varje dag klockan 12–16. Vissa söndagar är det också öppet och det annonseras på hemsidan: skargardsmuseet.org. Byholmsvägen 9, Stavsnäs sommarhamn. 

ARTIPELAG
Skulptur i natur är Artipelags permanenta utomhusutställning. Verken går att se utmed promenadstråk i de omgivande skogarna och ängarna, vid strandkanten och på entrégården. Mer information om utställningen och verken på artipelag.se. Artipelagstigen 1, Gustavsberg.

OLLE NYMANS ATELJÉER OCH KONSTNÄRSHEM 
I konsthallen på strandpromenaden i Saltsjö--Duvnäs visas i sommar  utställningen ”Omkopplingar” med objekt och bilder av Karin Lundgren Tallinger, textilkonstnär. Utställningen pågår 27 juni – 16 augusti. Mer info på hemsidan ollenyman.se

ÄLTA BIBLIOTEK 
Sommarutställning med Ragnar Lindberg om hembygden, Älta, visas på Älta bibliotek under bibliotekets öppettider.

RENQVISTS VERKSTAD
Verk av konstnärerna Bo Andersson, Lena Enocsson, Mats Eriksson, Annika Heed, Dina Hviid, Yemsi Wilson, Bitte Jonason-Åkerlund och Torsten Renqvist kommer att visas under sommaren på gården utanför Torsten Renqvist verkstad på Språngvägen 23 i Kummelnäs. Mer info finns på hemsidan renqvistsverkstad.se.

GUSTAVSBERGS PORSLINSMUSEUM 
I mitten av juni öppnades Porslinsmuseet åter i Gustavsbergs hamn, efter att ha varit stängt för renovering en längre tid. Här visas vardagsserviser, -prakturnor, sanitetsporslin, plast och mycket mer. Den tillfälliga utställningen tillägnas en av Sveriges kändaste keramiker — Nackabon Lisa Larson. 
Öppet tisdag – fredag 11–17 och lördag – söndag 11–16. Mer info finns på gustavsbergsporslinsmuseum.se

FOTOPARKEN 
Konstnären Erik Berglins ”The bird project” är sommarens utställning i Fotoparken i Gustavsberg. Fotoparken ligger utomhus, mellan kyrkan och centrum. Utställningen, som visar ett urval av Erik Berglins 4 982 bilder av fåglar, skapade mellan åren 2006 och 2017, pågår fram till 27 september.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x