Det absurda har blivit vardag

Krönika Publicerad 10:04, 09 juni 2020

• ”Visa hänsyn, på alla sätt. Acceptera att alla inte fungerar exakt som vi själva. Sluta tjafsa”, skriver NVP:s Hanna Bäckman

Den här veckan berättar vi om en kvinna som åtalas för att hon ville hjälpa sin mamma. Så drastiskt kan man faktiskt formulera det som utspelat sig på ett äldreboende i Värmdö den senaste tiden. 

Trots rådande besöksförbud under coronapandemin har kvinnan kväll efter kväll tagit sig in till sin gamla mor på boendet. Mamman kan, enligt dottern, inte ett ord svenska och har därmed mycket svårt att kommunicera med personalen.
Nu åtalas kvinnan för olaga intrång. 

Åtal för att man vill besöka sin åldrande mamma. Det skulle ju ha låtit helt absurt för några månader sedan, pre corona. Lika absurt som att det i lokala Facebookgrupper skulle läggas ut bilder på fulla badstränder, med tillhörande indignerat och fördömande kommentarsfält. Och lika absurt som att det skulle pågå ett lågintensivt krig mellan flanerande 70-plussare och flåsande joggare på välfrekventerade gångvägar och skogsstigar.

Men nu är vi här, och vi är mitt i det allihopa. Vi måste liksom hitta sätt att bete oss hyfsat mot varandra, även om det lättaste alltid är att peka finger åt den som vi inte tycker gör rätt. Visa hänsyn, på alla sätt. Acceptera att alla inte fungerar exakt som vi själva. Sluta tjafsa. Och efter bästa förmåga och eget huvud följa de regler och rekommendationer som i slutändan ska leda till en bättre tillvaro för så många som möjligt.

I fallet med den åtalade dottern vet jag dock varken ut eller in. Instinkten säger: Klart att hon ska få hjälpa sin mor. Å andra sidan: Det finns ett besöksförbud av en mycket påtaglig anledning. Men åtal? Olaga intrång? 

Vi lever sannerligen i de märkligaste av tider.