Värmdö Publicerad 14:47, 01 maj 2020

• Nytt kommunprojekt skildrar Värmdöborna under coronakrisen • Initiativtagaren Elisabeth Ubbe: ”Målet är att skapa en stärkt gemenskap”

Hur påverkas Värmdöborna av coronakrisen? Den frågan vill fotografen Elisabeth Ubbe besvara i fotoprojektet ”Min bild” — en porträttserie som genom samarbete med kommunen och fotografen Niclas Hammarström ska få stor spridning.

Coronakrisen är en historisk händelse av en -sådan dignitet att den måste dokumenteras, även på lokal nivå. Så resonerar Gustavsbergsbon Elisabeth Ubbe, fotograf och tidigare NVP-medarbetare. 

Hon hörde av sig till Värmdö kommun med en idé: Att i en serie porträtt med tillhörande korta texter låta Värmdöborna, med olika yrken och bakgrund och i olika åldrar, berätta om hur deras vardag påverkas av krisen.
– Jag gjorde ett liknande jobb som fotopraktikant på DN 2015. Då träffade jag och en reporter 100 nyanlända under några veckor. Det blev en serie matiga mini-porträtt, trots att vi hade ganska kort tid med varje person, berättar Elisabeth Ubbe.

Och kommunen nappade på idén. Även fotografen och Nackabon Niclas Hammarström, som varit engagerad i Fotoparken i Gustavsberg sedan starten 2018, involverades. Han ska medverka till att ett urval av bilderna ställs ut i Fotoparken senare i år.
Men även innan dess kommer bilderna att få stor spridning, då de ska publiceras i Värmdö kommuns digitala kanaler i vår och sommar — en bild om dagen.

Hittills har Elisabeth Ubbe bland annat porträtterat en musiker som inte får jobb under krisen, en tonåring som gör en coronahälsning, en skolsköterska som fått nya arbetsuppgifter och en körsångare som bidragit till P2:s digitala Valborgskör.
– Det är jättekul att det finns så många som vill berätta. Jag hoppas att detta får stor spridning både under krisen och efteråt. Målet är att bevara Värmdöbornas upplevelser av pandemin och samtidigt skapa en stärkt gemenskap.

Vill du bli porträtterad?

Tre av bilderna i serien ”Min bild”, med tillhörande texter, visas i den här artikeln. Fler bilder i serien kommer att publiceras löpande i NVP och på NVP.se under våren. Den som vill bli porträtterad kan mejla till minbild@varmdo.se och anmäla intresse.

Mer info finns på varmdo.se/minbild.

 


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x