Sport Publicerad 15:00, 22 maj 2020

• ”Vill inte öka smittspridning”

Gotland Runt, som arrangeras av KSSS, seglades för första gången 1937 och räknas idag som en av de verkligt klassiska internationella havskappseglingarna. De tio senaste åren har starten gått inne på Stockholm Ström och lockat storpublik till Skeppsholmen. Sandhamn är och har alltid varit tävlingens hjärta. 

– Under våren har vi undersökt olika möjligheter att genomföra tävlingen, då vi är övertygade om att idrott utomhus ger positiva värden för människor. Men med dagens situation är det viktigt att vi tar ansvar och inte bidrar till ökad smittspridning eller belastar samhällsresurser, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS , i ett pressmeddelande.

Beslutet togs av KSSS styrelse efter dialog med bland annat Folkhälsomyndigheten, polisen, Internationella Seglarförbundet (World Sailing) och Svenska Seglarförbundet samt KSSS samarbetspartners.

Gotland Runt är världens största årliga havskappsegling (Fastnet Race är större, men tävlar varannat år) med fler än 200 segelbåtar och tusentals seglare och har länge varit årets höjdpunkt för havskappseglare i Sverige och Finland.

  • Jalmar Carlson