Värmdö Publicerad 10:30, 14 maj 2020

• "De slutar inte att skära ner på personal"

"Jag vill lära mej at stava", "Ni stjäl vår framtid". Idag torsdag fortsatte eleverna på Farstavikens skola/Kvarnberget med sina protester mot nedskärningar av skolpersonal utanför kommunhuset i Skogsbo efter att ytterligare en populär socialpedagog ska sluta.

– Skolan måste spara pengar och det är många lärare, assistenter, socialpedagoger som måste sluta, säger Erika Caldeman som går i klass 4B.

– Det är så konstigt. Först börjar ny personal och efter några veckor eller månader får de sparken. Vi kommer så nära våra socialpedagoger och extralärare och fritidsassistenter, och blir ledsna, säger Mawa Gesod, i klass 5B.

Idun Höglund Lundeberg i klass 5C säger att eleverna får sitta i kafeterian när det saknas lärare.
– Då pratar vi och spelar spel och ingen lärare säger åt oss att arbeta.

– På engelskan har vi extremt många förhör vi inte gjort, och inga läxor. Jag kommer inte ihåg när jag fick läxa sist, säger Mawa Gesod.

Det är tredje gången eleverna strejkar mot nedskärningar i skolan. I mars fick eleverna ställa frågor i fullmäktige till politikerna. Tioåriga Jakob Malmros var en av de som fick ställa frågor.

– De slutar inte skära ner på lärare, och de lyssnar inte på oss. Nu har vi tagit reda på att vi inte kan påverka hur de skär ner nu i höst (budgeten 2020 är redan lagd, red:s anm.), utan först till nästa år. De börjar redan planera nu. Jag tror vi kommer att påverka. Vi hoppas kunna visa att de inte satsar på skolan. De ska till exempel göra barnkonsekvensanalyser men det gör de inte. Det står bara att barn inte påverkas, säger Jakob Malmros.

– Vi strejkar så att de ska ta oss på allvar. de säger att det är coronatider och sjukdom, men vi kommer hit ändå, sa Klara Engstedt.

– Jag hoppas de lägger märke till oss iallafall, säger Mawa Gesod.

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x