Värmdö Publicerad 08:00, 26 maj 2020

• Engagerad i Ung i Värmdö, Polarna och hemtjänsten — bland annat • "Jag har bara kört"

Efter en tävling med rekordmånga röster har 21-årige Fardin Azizi utsetts till Årets Värmdöbo.

– När folk frågade mig vad jag gjort, vad jag gör och hur jag hinner allt, så visste jag inte vad jag skulle svara. Jag har bara kört. Det är svårt att förklara på bara några minuter, säger Fardin Azizi, vinnare av Årets Värmdöbo.

Det är snart lunchdags när Fardin Azizi överraskas med dubbla buketter inne på Tomtebodas fritidsgård i Hemmesta. Eleverna backar förtjust in under ett rosa parasoll för att släppa fram fotografer och blommor, samtidigt som Fardin utbrister:

– Jag visste att det var
någonting! Jag brukar inte kallas in på jobb såhär tvärt.

Fardin Azizi, 21, bor i Gustavsberg och blev nominerad till Årets Värmdöbo efter uppmärksammat engagemang i Ung i Värmdö, Polarna och hemtjänsten. Utöver det är han kontaktperson och ifjol representerade han Sverige i hinderbana-VM i London, även kallat bootcamp. 

– Det här har inte varit en raksträcka. Men vill man så går det. Den viljan har varit drivkraften i allt jag gör och det har gett mig det är priset. 

2013 kom Fardin Azizi tillsammans med sin familj till Sverige från Afghanistan. Året därpå blev han delaktig i Mini-polarna, som öppnade för fler arbetsmöjligheter och en ny sport — hinderbana. Då lades den tidigare drömmen om fotbollskarriär på hyllan.  

– Jag var inte tillräckligt bra i fotboll ändå. Då hittade jag bootcamp. Det passar både unga och äldre och tillsammans tränar vi på en anläggning här i Gustavsberg. 

På de gröna väggarna inne på fritidsgården hänger flaggor och färgglada paraplyn i regnbågens färger. I rummet finns gott om sittgrupper i olika konstellationer; biostolar, solstolar och soffor. När det är dags för lunch försvinner elever och kollegor som varit åskådare ut genom dörrarna – när de passerar kommer gratulationerna.

– Stort grattis Fardin!

Parallellt med arbetet studerar han sista året på gymnasiet och om två veckor är han examinerad undersköterska. I framtiden vill han bli polis.

– Jag vet inte hur jag ska kunna ge tillbaka glädjen som alla som röstat gett mig. Men när jag blir polis i Värmdö ska jag försöka att göra det.

Vinstsumman på 15 000 som delas ut senare i år ska gå till en oväntad välgörenhet — djurräddning.

– Det finns många som hjälper ungdomar och äldre, men få som hjälper djur. Där vill jag bidra. Vilken organisation det blir har jag inte bestämt ännu. 

Fler än någonsin röstade på de tio nominerade Värmdöborna. 

– Nästan 3 700 röstade i årets tävling. Man kan lugnt konstatera att tävlingen engagerar, säger Martin Andersson, projektledare för Årets Värmdöbo

  • Louise Enfors