”Därför vill vi i CUF skrota Systembolaget”

Systembolagets utbud är inte exceptionellt, menar CUF. FOTO: MOSTPHOTOS
Debatt Publicerad 12:26, 11 maj 2020

• Svar till insändarskribenten Leif Gyllsdorff i NVP 5 maj

Systembolaget bör avskaffas snarast då det är dysfunktionellt, odemokratiskt och frihetsinskränkande.
Med egenbeställda studier stoltserar och propagerar Systemet för sin egen förträfflighet. Utan Systembolaget skulle det råda ohämmat drickande är budskapet. I ESO-rapporten ”Synd och skatt” (2019:2) säger nationalekonomen David Sundén följande om rapporterna: ”Studiernas resultat drivs starkt av alla de antaganden som görs, vilka samtliga kraftigt kan ifrågasättas på ett flertal punkter.” Han menar att systemets uppskattningar om hur mycket alkoholkonsumtionen skulle öka vid ett avskaffande är orimliga med tanke på effekterna från tidigare liberaliseringar och i jämförelse med närliggande länder.  

Odemokratiskt därför att det är ett statligt bolag som håller på med politisk opinionsbildning. Systembolaget har kampanjat emot gårdsförsäljning inför en av Centerpartiets partistämmor. I en demokrati bestämmer de folkvalda partierna över staten, inte tvärtom.

Avslutningsvis är Systembolagets avskaffande en viktig frihetsfråga. Gyllsdorff skriver varmt om valfrihet men missar att ett monopol per definition är avsaknaden av val-alternativ. Att Systembolagets utbud skulle vara något exceptionellt stämmer inte, med en enkel googling finner man flera privatägda butiker utomlands med breda sortiment. Låt oss värna valfriheten och sluta hänvisa folk till ett fördummande statligt alkohol-monopol.

My Pohl 
Ordförande CUF Nacka Värmdö


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x