Krönika Publicerad 12:17, 25 maj 2020

• ”En symbol för arbetsvilja, med en rebellisk image, som väl också är rätt vanlig i alla kommundelarna?” Det skriver NVP:s Jalmar Carlson om en tänkbar djurmodell för Nackas betongsuggor.

Stockholm har egna, Göteborg, Luleå och Visby likaså.
Så när det nu är dags för Nacka att utforma sin betongsugga, ni vet de stora klumpar som finns för att hindra trafik vid gångvägar och så vidare, tar man hjälp — genom en tävling.

Det kan man förstå.
För det är verkligen inte enkelt att hitta ett djur, en byggnad eller en företeelse som förknippas med Nacka — och som samtidigt går att användas som ”sugga”. Nacka är fint, trevligt. Men identitetslöst. 

Betong är givet eftersom det ska gå att seriegjuta de nya suggorna, likaså formen som ändå har till uppgift att förhindra framkomlighet. Så vi kan räkna bort en del tunna och höga saker (som Nackamasten, som ändå är rätt känd).
Älta har sin svan, Saltsjöbaden sin fisk. Sicklaön har kvarnhjul. 

Tänker man brett skulle olika sorters båtar som mest åker förbi kommunen, Finlandsfärjor eller Waxholmsbåtar, kunna formas till suggor. Nyckelvikens herrgård fungerar rent formmässigt, likaså ”tågvagnarna” i Orminge och Grand hôtel i Saltsjöbaden. En snyggt välvd Skuru-bro skulle fungera (om man armerade själva brospannet), och tänkte bort att den gamla bron kommer att skymmas av den nya, raka.

En enkel och ganska snygg variant vore att gjuta havsvågor, ungefär som på Saltsjöbadens IF:s klubbmärke, fast lite mindre aggressiva.
Men finns det ändå inte något djur, som har hyggligt rätt form för en betongsugga, som hela Nacka kan ställa sig bakom?

I så fall får det bli bävern. Skadedjuret som trots allt visar att Nacka är en kommun där vilda djur trivs, som är ett bevis på att det finns mycket vatten och träd. En symbol för arbetsvilja, med en rebellisk image, som väl också är rätt vanlig i alla kommundelarna?

Summa summarum: utan ambitioner, eller alls förhoppningar, om att delta i kommunens tävling kommer förslaget härifrån vara en liggande bäver som gnager på ett kvarnhjul, som gärna får målas i Nackas kommunfärg blå. 


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x