Skärgården Publicerad 17:49, 06 april 2020

• Värmdö: Besök inte skärgården • Hotell erbjuder påsk-weekend • "Finns ett liv efter corona"

Sandhamns seglarhotell erbjuder gäster att fira påsken på hotellet med ett påskweekend-paket. Detta trots att Värmdö kommun gått ut med en vädjan om att inte besöka skärgården.
Det finns ett liv efter corona också, säger Marcus Wallén, ny operatör av hotellet.

Vi håller öppet från skärtorsdagen 9 april till annandag påsk 13 april, så ta med familj och vänner för en skön helg i skärgårdens yttersta havsband”. Så står det på Sandhamns skärgårdshotells hemsida där hotellet erbjuder ett påsk-weekend paket för 750 kronor per natt och person.
Detta trots att Värmdö kommun i fredags gick ut med information om att inte besöka skärgården de kommande veckorna. Detta då kommunen inte kan garantera samhällsservice vid tillfälliga besök.

Hur tänkte ni?
– Vi funderade på att stänga hotellet, men bestämde att inte göra det. Det finns ju ett liv efter corona också. Vi måste även hålla liv i skärgården. Många som bor på ön har ju sin familj, istället för att de ska tränga ihop sig i en lägenhet, så kan de bo här. Vi följer vad myndigheterna säger. Jag tror vi är mer förskonade här än i liften i Åre. Nu har vi inte fullbokat, det är inte mycket bokningar till påsk, säger Marcus Wallen, ny hotelloperatör.
Vilka åtgärder tar ni till för att undvika virusspridning?
– Vi har öppet och kommer att ha frukost à la carte och inte som buffé. Vi anpassar till sittande servering och det är glest mellan borden. Ingen får stå i baren. Vi har ju möjlighet att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer där det är viktigt med avstånd. Eftersom vi inte fyller hotellet till maxgräns så blir det enklare.

Vaxholmsbolaget och flera rederier har gått ut med att de kan neka passagerare att gå ombord. Det innebär att besökare också kan bli strandade på Sandön.
Vilket ansvar tar ni för dessa besökare?
– Vi har tänkt på alla tänkbara situationer. Alla som kommer till oss ska vara superfriska. Skulle något inträffa får vi lösa det med taxibåtar eller privata båtar, säger Marcus Wallén.

Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande säger att kommunen vädjar till besökare att inte åka ut i skärgården.
– Vår vädjan gäller fortsatt om att undvika att resa ut till våra öar. Det är av omtanke om samtliga då det är svårare att transportera akut sjuka från öarna än vad det är från fastlandet. Kommunen har dessutom just nu utmaningar inom vård- och omsorgsområdet och det gör att det blir svårt att exempelvis ta emot fler hemtjänstkunder som flyttar ut till öarna från andra kommuner, säger hon.