Stympad säsong väntar elitorienterare

Karro Ohlsson som silversmed FOTO: JENNY FREJING (ARKIV)
Sport Publicerad 11:40, 15 april 2020

• ”Ska cykla och ta kontrollerna” • ”Funderar på att ta ledigt”

Tiomila ställdes in. Likaså EM, medan VM – kanske – flyttas. Elitorienterarna får en märklig, och stympad säsong.

– Tur i oturen är väl att jag är skadad, säger Karolin Ohlsson, Järla och landslaget.

– Jag funderar på att ta en paus mitt under säsongen, förklarar Gustav Bergman, OK Ravinen och landslaget.

 Även orienteringssporten har drabbats av corona. Stortävlingar ställs in, och Nackas stjärnor Karolin Ohlsson, Järla, och Gustav Bergman, OK Ravinen, har fått planera om sina säsonger.

– Det känns som om man ska inrikta sig på nästa år. Och för närvarande gör det inte så mycket. Jag har fått problem med slemsäck i en häl och kan inte springa. Men jag cyklar en hel del, säger Karro och skrattar. Jag ska cykla mountainbike och ta alla Friska Nacka-kontrollerna, säger hon glatt.

Efter en fin vår och sommar med världscupseger och VM-guld i stafetten förstörde skador Karros höst. Men när det väl var dags för Idrottsgalan tog silversmed Ohlsson chansen att visa sin styrka – som smyckesdesigner. Hon och framför allt annars ganska skygga stjärnan Tove Alexandersson syntes mycket i tv-rutan med silversmycken, och även Gustav Bergman var uppklädd med silverfluga.

­– Man får väl ta chansen när den kommer, säger Karro om sin tv-kupp.

Karolin Ohlsson går för övrigt att se på nätet i Dplays serie: Life on hold” där svenska idrottare spelar in sin egen träningsvardag under corona-epidemin.

Om Karro haft en tuff vinter med skador har Gustav Bergman, som tog individuellt VM-silver, VM-guld i stafett och vann världscupen 2020, haft en bättre vinter.

– Jag har tränat mina 20 timmar i veckan hela vintern och våren. Det är klart att det är tråkigt att alla tävlingar ställs in. Men ärligt talat är det mest trist att just Tiomila och Jukola, de stora klubbstafetterna ställs in. Det är så många som verkligen tränar för de tävlingarna. Att missa en världscuptävling i Schweiz kan man faktiskt klara av, säger han glatt.

Han hoppas att VM i Danmark blir av, men senare i höst. Och så tror han att det ska gå att arrangera SM i höst också.

– Världscupen tänker jag knappt på, säger den regerande mästaren. Men jag har tränat lite speciellt för att lyckas på VM, som är mer sprint. Jag är väl jämnare på längre distanser, men kan slå till i sprint också.

Eftersom det knappast blir några tävlingar i maj och juni funderar därför Gustav Bergman på vila.

– Jag har aldrig gjort så tidigare, men jag tror att det blir för jobbigt att hålla hög form så länge. Det är tråkigt att säsongen blir så märklig, men jag ser ingen anledning att klaga. Det finns de som har det värre, säger Gustav Bergman.

På frågan om han funderar på att testa konkurrentklubben Järlas ”Friska Nacka”-projekt svarar han:

– Nja. Vi har en egen variant, ”Naturpasset" i Nackareservatet. De kontrollerna kommer jag att ta. Men visst är det en strålande idé med kontroller för alla nu när det är så många ute i naturen. Man har verkligen sett stor skillnad i naturen de senaste veckorna.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x