Nacka Publicerad 15:29, 08 april 2020

• Mats Gerdau: "Kan förhoppningsvis sätta lite guldkant" • Khashayar Farmanbar: "Ett direkt korkat beslut"

Nu går det att beställa hem alkohol i samband med hemleverans av mat.
Nacka kommun tog det okonventionella beslutet på onsdagen.
– Vi tolkar alkohollagstiftningen flexibelt. Nu kan de som tvingas vara hemma också få vin till påskmaten, säger Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande.
Men Khashayar Farmanbar, S, menar at det är ett direkt korkat beslut:

– Det är lika korkat som ett korkskadat vin. Det är dessutom inte förenligt med alkoholtillstånd.


Nacka kommun fortsätter med åtgärder i spåren av corona. Den senaste är att öppna för möjligheten för restauranger att sälja vin och sprit vid hemleveranser av mat. Det kallas ”mikrocatering” — och är för slutna sällskap. 
– Vi har självklart diskuterat detta med våra alkoholhandläggare — och de har gett klartecken till detta. Många äldre och andra riskgrupper sitter i dag hemma och detta kan förhoppningsvis sätta lite guldkant på deras tillvaro, samtidigt som det ger restaurangerna fler möjligheter att hålla igång sin verksamhet, säger Mats Gerdau.

Nackas oppositionsledare, Khashayar Farmanbar, S, tycker att det snabba beslutet är förhastat och direkt korkat:

– Vi har fått tydliga rapporter från kvinnojourer att våldet mot kvinnor och barn har ökat under den här perioden, samt att försäljningen på Systembolaget ökar. Då känns det här direkt korkat. Det stjälper mer. Sen är det högst oklart hur regeln om att den som säljer alkohol också ska vara med när flaskan öppnas och dricks ur, kan efterföljas.

– Vi socialdemokrater har en rad bättre förslag för att hjälpa restaurangnäringen. Som att erbjuda luncher för gymnasieelever, eller slippa avgift för att öppna uteserveringar, säger Khashayar Farmanbar

Restauranger som i dag redan har cateringtillstånd, som 30 av Nackas 90 restauranger hittills har, behöver göra en digital anmälan till kommunen om de också vill leverera alkoholhaltiga drycker. 
– Restaurangbranschen är särskilt utsatt just nu och politiken ska inte stå i vägen för deras överlevnad. Därför är det roligt att kunna möjliggöra för hemleverans av alkoholhaltiga drycker. På samma sätt som restaurangerna själva sätter priset på maten, är det restaurangerna som sätter priset på alkoholen, så klart, säger Mats Gerdau.

Anmälan på kommunens hemsida

Restauranger som vill kunna leverera alkoholhaltiga drycker i samband med måltid behöver ha ett gällande cateringtillstånd. Därefter måste en anmälan göras om mikrocatering till slutet sällskap vid varje enskilt tillfälle. Via kommunens e-tjänst på nacka.se.