Det fina i att hitta nya lösningar

Krönika Publicerad 12:03, 07 april 2020

• "Det är nu, mitt i brinnande coronakris, vi ibland behöver få vila i lite oseriöst, harmlöst trams", skriver NVP:s Anna-Karin Blom

”Utmaningen just nu är att lyckas hålla två tankar i huvudet. Där den ena är gravallvarlig och innebär att vi gör allt för att minska smittspridning. Och den andra att vi måste försöka leva på som vanligt och hitta aktiviteter och sätt att umgås.” 

Det sa Daniel Hansson, hälsoutvecklare på Silver life, som var med och kläckte idén om balkongträning (läs på sidan 15) för att Graningeseniorerna skulle kunna fortsätta hålla igång när samtliga gruppträningar var inställda. 
Och jag tycker att det är precis där vi är just nu — i balansgången mellan rapporter om smittade och döda och det fina i att hitta nya lösningar, att civilsamhället går ihop och att vi ställer upp för varandra. 
Det är lätt att bli cynisk och tänkta att det krävs en kris för att vi ska gå samman, men om möjligt önskar jag att vi istället ägnade tanken åt alla positiva tilltag och fina initiativ som vi kan se i coronakrisens spår.

I Nacka har övertalig förskolepersonal (när många föräldrar jobbar hemma lämnas färre barn till förskolan) tillfälligt bytt bransch och jobbar inom vård och omsorg för att hjälpa till att lätta det ansträngda läget (sidan 6–7), biblioteken i både Nacka och Värmdö slopar förseningsavgifter och ser till att böckerna kommer till låntagarna och inte tvärtom (sidan 19). I förra veckans tidning skrev NVP om att elever i Eklidens idrottsklass ”ploggade” (joggade och plockade skräp) när idrott inomhus, eller med närkontakt, inte tillåts.

Musikakten Värmdö local heroes band arrangerade i torsdags utomhuskonsert för de boende på Gustavsgården (sidan 14) och många lokala restauranger ställer om och anpassar sig genom att göra matlådor och börja med hemkörning (sidan 16).

Balkongträningen på Silver life har gett ringar på vattnet och nu planerar man för ytterligare aktiviteter från balkongerna, även efter att pandemilarmet tystnat.
Gick ni förresten på NVP:s aprilskämt, på vår sajt i onsdags? Inför första april såg jag flera resonemang om att tidningarna, på grund av rådande coronasituation, borde avhålla sig från att skoja den 1 april. Läget i världen är för allvarligt för att trams ska få plats, sas det. Och det var viktigt för att inte ”sprida fake news” när det redan cirkulerar mycket desinformation.
Jag ser på det från andra hållet. Det är nu, mitt i brinnande coronakris, vi ibland behöver få vila i lite oseriöst, harmlöst trams. 
För man kan ju, som Daniel Hansson sa, försöka hålla två tankar i huvudet samtidigt, även om det är svårt.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x