"Bästa Nacka har blivit mainstream"

Krönika Publicerad 12:02, 21 april 2020

• ”Vi har inte skrutit om våra fantastiska tomter, utsikterna eller naturområdena. Det har varit vår lilla hemlighet”, skriver NVP:s gästkrönikör Nackaälskaren Edvin Törnblom.

På bara några år har Nacka kommun blivit den allra mest populära kommunen för absolut alla svenskar att bo i. Givetvis har jag ingen statistik på att detta faktiskt stämmer och jag har verkligen inte ork att faktakolla det, men att döma av snacket på stan och hur mycket det byggs här ute så är det verkligen SÅ inne att bo här. Alla mina rika vänner har precis köpt, eller är på väg att köpa, hus här just nu. 
Det enda jag kan säga gällande detta är att jag är så besviken. Inte arg. Utan jävligt besviken. Håller Nacka kommun på att bli mainstream? Det är ju faktiskt fruktansvärt. 

Ända sedan jag föddes på Nacka sjukhus 1996 har vår kommun varit lite som den svagbegåvade kusinen från landet. Vi har hållit oss under radarn jämfört med våra grannkommuner Lidingö och Danderyd. 
Medan folk har suttit och pendlat i timmar på Roslagsbanan från Täby för att ta sig in till stan har vi myst i godan ro på bussen och fnissat åt att vi har en kvart in till stan. 
Folk ute i landet har inte vetat att vi finns. Vi har inte skrutit om våra fantastiska tomter, utsikterna eller naturområdena. Det har varit vår lilla hemlighet. 

Men sen hände något. Jag vet inte om det var tv-serien Solsidan eller vad som egentligen hände, men något var det. Från en dag till en annan visste hela Sverige var vi bodde och nu vill ALLA hit. Nu kommer småbarnsfamiljerna med sina nyleasade Audis och Patagoniavästar och attackerar oss bakifrån. Det är ju inte heller bara det att folk flyttar hit, nej, nej, utan hela kommunen förändras. Vägarna rustas upp, träd planteras och tunnelbana byggs. 

Jag saknar det gamla Nacka. När hålen i vägarna var så stora att man slog ut tänderna om man körde över med cykeln. När Runar Sörgaard satte upp högtalare med sakral musik utanför sin vita villa och Mona Sahlin handlade (Toblerone?) med sina tre livvakter på Ica i Ektorp centrum. När lekplatserna bestod av två kottar och en tom flaska bubbel som våra mammor hade sippat på innan vi fick ta över den som leksak.

Så, till alla originalNackabor: Vi kommer alltid ha våra minnen. Och till er nya: Varmt välkomna till världens bästa kommun. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x