Vi spär ut coronan med glädjedroppar

Coronavirus. FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 09:57, 24 mars 2020

• "Det som också är högst relevant i tider som dessa är att lämna utrymme för annat. Andningshål. Positiv energi." Det skriver NVP:s Hanna Bäckman

Jämmer och elände. Karantän, konkurshot och katastrofscenarier. Inställt, stängt och ansträngt.
Det är sannerligen märkliga tider. Alla famlar. Allt faller. Inte heller vi på NVP kommer undan detta erbarmliga virusutbrott. Annonser — vårt levebröd — bokas av en efter en, vilket riskerar att bli ett hårt slag för din lokalaste tidning.

Jag skämdes nästan när jag skickade iväg förra veckans nyhetsbrev. Rubrikerna löd i tur och ordning: ”Gymnasieskolor stänger”, ”Akuttält hindrar corona på sjukhuset”, ”Han erbjuder hjälp i coronatider”, ”Nacka stoppar besök på äldreboenden”, ”Villa brann ner — man greps” och ”SM-slutspelet ställs in”. 

Visserligen en artikel med positiv vinkel, men ändå: Corona, corona, corona, corona, villabrand, corona. Inte så jätteupplyftande. 
När du läser det här har tusen och åter tusen liknande artiklar och inslag producerats runt om i landet (och världen). Massor av saker har hunnit hända, som jag inte känner till när jag skriver detta, hemma vid köksbordet med utsikt över ett folktomt Solna.

Vi kommer att fortsätta rapportera löpande på vår sajt NVP.se om de lokala följderna av denna samhälls-omvälvande epidemi. Kolla gärna in där några gånger om dagen! Det som ni kan läsa i veckans papperstidning är ett urval av det som vi skrev på sajten i förra veckan — sådant som vi bedömt fortfarande är relevant när tidningen delas ut i brevlådorna. 

Men det som också är högst relevant i tider som dessa är att lämna utrymme för annat. Andningshål. Positiv energi. 
Vi fick ett mejl från en läsare i just det ärendet. Han skrev: ”Allt är ju bara elände, sjuka, döda, företag i kris. Tänk om ni bara kunde ha en tussilago på framsidan, tror folk skulle gilla det.” 

Våra läsare är kloka; han har så rätt. Det är vårt, och andra mediers, ansvar nu att balansera upp detta mörker. Inte låtsas som det regnar (vilket det ändå gör nu utanför köksfönstret, till råga på allt), men spä ut coronan med några droppar glädjeämnen och framtidstro. 

Vi kommer att göra vårt bästa, och det finns flera exempel på det i veckans tidning. Läs om kvinnan som simmat 300 mil (sidan 12 i papperstidningen, på webben på torsdag), om Nackas satsning på offentlig konst (här eller på sidan 18 i papperstidningen), om Årets Gustavsbergare (här eller på sidan 12 i papperstidningen) och om goda idéer och initativ i coronatider (sidorna 4 och 7 eller här och här).

Och titta på läsarbilden här på sidan 2 i papperstidningen (på webben på torsdag). Smältande vårisar. 
Nu kommer våren! Vi låter den bli början på nåt bra!