Värmdö Publicerad 16:02, 19 mars 2020

• Ekeroth vinner mot SVT • Får rätt till ersättning

Högsta domstolen ger Kent Ekeroth, tidigare riksdagsledamoten och suppleant i SD Värmdös styrelse, rätt i tvisten mot SvT om den så kallade "järnrörsfilmen". Allmänna informationsintresset hindrar inte rätt till ersättning.

Det var i juni 2010, som Kent Ekeroth, som då kandiderade för SD till riksdagen var inblandad i ett bråk på Kungsgatan i Stockholm. Han filmade händelsen med sin mobil.

SvT använde sedan under ett antal år, utan hans tillåtelse, sekvenser och bilder ur filmen i olika program. Enligt SvT gjordes detta för att ge allmänheten information om vad som egentligen hänt.

Flera medier har publicerat mobilfilmen. Ekeroth har, med hänvisning till sin upphovsrätt, krävt ersättning för publiceringarna och i flera fall vunnit mot andra medier som publicerat bilder och klipp ur filmen. Men SvT överklagade Patent- coh marknadsöverdomstolens dom, med hänvisning till yttrandefriheten och informationsintresset.

HD har nu kommit fram till att "det allmänna informationsintresset inte kan utsläcka den rätt till ersättning för SvT:s användning som filmaren har enligt upphovsrättslagen. "De inskränkningar som gäller i upphovsrätten för bland annat nyhetsrapportering är utformade så i lagen att de inte är tillämpliga på SvT:s användning av mobilfilmen" skriver HD i sin motivering.

Kent Ekeroth skriver i en kommentar till SvT:s kulturnyheterna att han är lättad över domen, och att han anser att det är en viktig vinst för alla i Sverige och att om SvT vunnit skulle det i princip ha inneburit att ingen har några immateriella rättigheter kvar.

SvT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz är däremot både besviken och förvånad över domen och säger till kulturnyheterna att HD lämnar en rättslig osäkerhet kring hur medier ska agera i speciella situationer som den här.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x