Trängsel på bussarna efter många indragna turer

FOTO: MOSTPHOTOS
Nacka/Värmdö Publicerad 09:38, 23 mars 2020

• "Vi ställer inte in några turer för att jävlas" • "Vi stod med 20 centimeters mellanrum. Det kändes såklart inte bra"

Sjuka förare, och förväntat färre resenärer än normalt, gjorde att kollektivtrafiken i coronavirusets spår fick betydligt färre avgångar på måndagen.

Resultat: ökad trängsel på Nacka- och Värmdöbussarna.

– Vi har under morgonen konstaterat att fler resenärer än vi förväntat oss åkte kollektivt på morgonen, kommenterar Aleksander Krajisnik på SL:s pressavdelning.

De färre turerna gjorde dock att det blev överfullt på vissa bussturer, inte minst från Nacka och Värmdö.

Finns det nya regler eller föreskrifter för när en buss är fullsatt, i dessa tider?

– Nej, vi följer Smittskydd Stockholms rekommendationer, och det ska inte vara större smittorisk i kollektivtrafiken än på andra ställen. Men är man sjuk ska man givetvis inte åka kollektivt, säger Aleksander Krajisnik.

Vet man vilka bussturer som kommer att prioriteras framöver?

– Nej. Vi ställer inte in några bussturer för att jävlas, utan det handlar om hur många chaufförer våra bussbolag har tillgång till. Turlistorna kommer att justeras löpande. Men vi blev lite överraskade över att, som det ser ut, att resandet i kollektivtrafiken ökade med nästan 50 procent från förra veckan.

Upprördheten över trängseln ombord på bussarna är stor i de lokala Facebookgrupperna. Många vittnar om fullsatta bussar, där resenärer får stå och trängas i gångarna.

– Jag mejlade SL redan i fredags om att det här aldrig kommer att gå, säger en bussresenär, som vill vara anonym, till NVP.

Han uppger att han har ett yrke som gör att han inte kan jobba hemifrån, och tidigt imorse tog han bussen från Värmdö.

– Jag åker ju inte bussen för att jag tycker att det är kul, utan för att jag måste vara fysiskt på plats på mitt jobb. Och det är många som har det så, säger han och fortsätter:

– Redan i Orminge var bussen proppfull. Det blev så trångt att en kvinna fick ont och skrek. Vi fick be bussföraren att stanna så att vi kunde möblera om oss. Det var bedrövligt.

Silvi Raukas bor i Jarlaberg och hade en liknande upplevelse. Hon tog bilen till Sickla, för att bussarna bara gick en gång i timmen från Jarlaberg, och klev där på en överfull buss 422 mot Slussen.

– Jag kom på, via ingången längst bak. Det var så trångt att alla fick backa för att chauffören skulle kunna stänga dörren. Vi stod med 20 centimeters mellanrum. Det kändes så klart inte bra, utan ganska oroligt, säger hon och tillägger:

– Förra veckan var det ju tvärtom, väldigt glest på bussen. Och så kan det ju inte heller se ut. Någonstans mittemellan vore ju bra.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x