Nacka Publicerad 15:50, 16 mars 2020

• ”Det är som ett maratonlopp, det gäller att hålla ut” • Inga coronatester i Nacka

Nu står tältet där igen, på parkeringsplatsen utanför Nacka närakut. Det provisoriska undersökningstältet för patienter som söker för luftvägsproblem, det som blåste iväg i helgen.

– Vi gör allt för att inte få in smittan på mottagningen, säger verksamhetschefen Henrik Waara om varför man har ett tält vid ingången.

I helgen när det blåste, då blåste tältet, ett partytält, iväg. Men på måndagen stod ett fint vitt tält där igen.

En patient som är på väg till en avdelning i närheten av närakuten försöker gå in genom akuten. Men stoppas.

– Tyvärr, jag måste vara fyrkantig. Du får gå runt sjukhuset, säger Henrik Waara.

Patienten förstår.

– Folk dyker upp här och tror att vi gör coronatester, så är det inte. De görs på Karolinska Huddinge, säger han tydligt.

Tältet är inget ”coronatesttält”, utan ett undersökningstält.

– Vi använder oss både av en sluss, eller dörrvakt, samt det här tältet. Om man söker för vanliga åkommor är det inga problem. Men faktiskt, söktrycket är lägre de här dagarna, folk vågar sig säkert inte till sjukvården, säger Henrik Waara, verksamhetschef och medicinskt ansvarig läkare på Aleris närakut i Nacka.

Fast Henrik Waara och personalen på närakuten har det inte lugnt generellt. Personal som är sjukskriven och hemma måste ersättas och skyddsutrustning måste ordnas. I helgen var det tältet som blåste iväg. Det handlar om logistik och förhindra smittspridning.

– Vi har tältet som en extra sluss. Det finns värme där inne. En läkare kan ta emot en patient där, det handlar om patienter som söker för luftvägsproblem, understryker han.

Närakuten hade under helgen två patienter som skickade vidare till akutsjukhus, där det sedan visade sig att patienterna hade Corona. 

– Jag räknar med att det här tältet kommer att vara kvar året ut. Det som ett maratonlopp, det gäller att hålla ut.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x