Nacka Publicerad 09:07, 29 mars 2020

• Idrottsklassen joggar och plockar skräp

Nöden har ingen lag. Får man inte idrotta inomhus, eller med närkontakt, får man göra det ute. Så Eklidens idrottsklass hade plogging i det vackra vårvädret på torsdagen.
– Det känns bara bra. Ett bra sätt att ha lektion, och göra nytta, säger baskettjejen Tilda Trygger i Eklidens klass 8 idrott.

Coronarestriktionerna har gjort det svårt för många skolämnen. Inte minst för idrotten.
– Vi har orienterat en hel del i förra veckan, och haft långpromenader, berättar idrottsläraren Pelle Eriksson medan han plockar fram handskar och soppåsar från ”Håll Sverige rent” inför torsdagslektionen.

Plogging innebär att man joggar och plockar skräp. Det har visat sig göra joggingen lättare, samtidigt som man gör nytta.
– Vi får inte vara inne under coronaperioden, och vi kan inte köra vilka sporter som helst ute heller. Då blev det här en bra sak, säger Pelle Eriksson.

Idrottseleverna, som är vana vid att få testa nya sporter varje torsdag, fattar galoppen direkt. 
– Men jag vill att ni ska koncentrera er på det minsta skräpet, så att era påsar inte blir fulla direkt. Det gäller att huka sig ner, men inte tappa farten, säger Pelle i sin genomgång med de cirka 40 eleverna.

NVP hänger på kvartetten med Tilda Trygger, Klara Johansson, Cornelia Cernja och Ebba Magnusson Stenram till gången under motorvägen där Birkavägen tar slut. 
– Man gör faktiskt stor nytta. Det är svårt att förstå att det slängs så mycket skräp, säger Cornelia Cernja och får medhåll från de andra tre.

De berättar att det varit en märklig tid där flera av dem inte kunnat träna sina ordinarie sporter ett tag och att det blivit en konstig stämning också i skolan.
Men under torsdagens idrottslektion var alla glada: Läraren Pelle som fick lära ut en ny sport, barnen som fick idrotta — och naturen som blev av med skräp.