Boo Publicerad 15:57, 20 mars 2020

• Skrev "riktiga" brev på gamla skrivmaskiner

”Halloj, jag heter Hasse!”. Så inleds ett av de brev som klass 8 i Idunskolan skickat till grannarna på seniorboendet Silver life, som inte får besök i coronatider.
– Det kändes bra att skriva till dem. Nu hoppas man ju på svar, säger Hasse Koskela.

Att skriva, och att få, pappersbrev är roligt. I förra veckan genomförde klass 8 på Idunskolan i Velamsund ett lyckat projekt. Gamla skrivmaskiner plockades fram och eleverna fick skriva ”riktiga” brev till de äldre på seniorboendet Silver life i Graninge.

Med tanke på att de äldre helst inte ska gå ut för att inte bli smittade av coronaviruset tänkte elever och lärare att personliga brev kunde muntra upp de isolerade seniorerna.
– Jag och min tjej samlar på gamla skrivmaskiner och kunde ta med några stycken till skolan. Eleverna tyckte det var roligt att skriva på maskin, även om det var svårt. Men vi la breven i karantän några dagar innan vi skickade dem, förklarar läraren Simon Selsfors.

Att skriva brev på skrivmaskin blev en utmaning, rent tekniskt:
– Det är svårt när man inte kan ändra om man skriver fel. Och man måste tänka till ordentligt före. Så vi använde en tippex-penna (för er yngre än 30 år: en liten målarfärg att skyla fel med) ganska mycket, säger Hasse Koskela och fortsätter:
– Men det var roligt och kändes som en bra sak. De får inga besök nu och det är bra att kunna muntra upp med ett brev. 

Det tyckte de isolerade seniorerna på andra sidan Värmdövägen också.
”Vi på Silver life i Graninge vill ge veckans ros till Simon och hans underbara elever i klass 8 på Idunskolan — för den omtanke de visar i svåra tider för våra äldre. Vi ser fram emot elevernas brev — och att snart få svara!”, skriver personalen på Silver life som fått nys om breven, i ett digitalt brev till NVP.