Näringsliv Publicerad 15:02, 17 mars 2020

• Jettz burger har tappat 50 procent: ”För oss är detta en katastrof” • Värmdös näringslivsdirektör: ”Nu är det rätt tid att stötta våra lokala företagare”

Det lokala näringslivet drabbas hårt av coronavirusets framfart. Omar Ramadan, som för ett år sedan startade Jettz burger i Björknäs, berättar om ett rejält tapp de senaste veckorna.

– Vi har varit grymt uppskattade sedan vi öppnade. Men för två veckor sedan tappade vi tio – tolv procent och i förra veckan 50 procent. Den här veckan kommer vi förmodligen att fortsätta tappa försäljning, säger han och fortsätter:

– För oss är detta en katastrof. Vi tappar all vår försäljning och vi kan inte göra något åt det. Vi riskerar att gå i konkurs. Det är synd om vår personal, men samtidigt måste vi jobba på. Vi kan ju inte sätta oss i ett hörn och gråta.

Omar Ramadan, som själv är Nackabo, är även orolig över konsekvenserna för restaurangbranschen i hela kommunen.

– Jag tror inte att folk riktigt förstår hur hårt det här slår. Men det är enkel matematik — pengar in och pengar ut. Restaurangbranschen har överlag låga marginaler, så om folk inte kommer och äter hos oss, då kommer vi inte att finnas kvar. 

Nackas näringslivsdirektör Anders Börjesson har varit i kontakt med många drabbade företag i olika branscher, och han upplever ett stort engagemang och ansvarstagande. Exempelvis har flera företagsmöten ställts in. 

– Jag har även varit i kontakt med Ica Maxi. Det är viktigt att en sådan aktör kan upprätthålla sin service och att de förstår att de ingår i hela beredskapsstyrkan. Och de kör med normala öppettider, säger han. 

– Men för vissa företag är det ändå business as usual, till exempel de som jobbar med plan- och etableringsfrågor. Där är läget normalt än så länge, fortsätter Anders Börjesson.

Vad kan du som näringslivsdirektör göra i det här läget?

– Inriktningen är ju att begränsa smittspridningen, och som kommun gäller det att upprätthålla det vi måste göra. Det är en balansgång hela tiden. Vi spanar på andra kommuner och regioner. Det kan bli så att vi kommunanställda får hoppa in och jobba med annat inom kommunen en tid. Så kan det bli.

Sofia Brorsson, näringslivsdirektör i Värmdö, konstaterar att Värmdös besöksnäring är  drabbade.

– Restauranger och hotell har drabbats mycket hårt med avbokningar, minskande antal kunder och personal som är sjuk eller behöver vabba, säger hon och tillägger:

– Nu är det rätt tid att stötta våra lokala företagare lite extra genom att till exempel handla hämtmat och köp närproducerat. Jag hoppas och tror att den fina lokala samverkan som finns mellan företagare i kommunen kommer visa sig extra stark. 

Hon berättar att kommunen har en pågående dialog med lokala företagare.

– Vi kommer att erbjuda digitala möten för att se hur vi på bästa sätt kan ge stöd och råd. På näringslivsavdelningen försöker vi  ha kontakt med så många företag vi kan för att ha en så klar bild som möjligt över situationen. Vi ser massor av fina initiativ till samverkan, hur restauranger och caféer erbjuder hemkörning och take way samt hur många möten bokas om till digitala möten, säger Sofia Brorsson.

Hanna Bäckman

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x