Barntelefon ska stötta i kristider

Nacka Publicerad 16:33, 23 mars 2020

• Nacka inrättar lokal hjälptelefon för barn

Barnen kan lätt hamna i kläm under orostider. Därför har Nacka kommuns familj- och ungdomsenhet startat ”Barntelefonen i Nacka”.
– Det är en lokal hjälptelefon, där barn och ungdomar kan ringa och få stöd. Och det går att fråga om corona-frågor också, även om det inte är huvudsyftet, säger Karin Hidestrand, verksamhetschef inom familj och arbete, som är en av initiativtagarna.

Meningen är att utbildade familjebehandlare och barn- och ungdomsterapeuter ska bemanna telefonlinjen, som är öppen måndag–fredag klockan 08–16.30, och svara och ge råd och stöd till oroliga barn i Nacka.
– Vi vet att extra svåra lägen som det vi befinner oss i nu är barnen extra utsatta. Nu har vi ingen aning om hur det kommer att slå ut, och vilka frågor vi får, men vi är rätt säkra på att behovet finns. Att fler är hemma på grund av sjukdom, stängda skolor eller hemmaarbete gör att det kan bli mer oroligt i hemmen. Då ska barnen veta att de kan vända sig till oss, säger Karin Hidestrand.

Första funderingarna kring barntelefonen kom upp i samband med att diskussionerna i samhället om att stänga grundskolan kom på tal för ett par veckor sedan.
– Vi vet också att när pressen ökar inom familjer finns en risk för sociala svårigheter som psykisk ohälsa, våld och missbruk. Och går inte barnen i skolan är det färre vuxna som ser dem och deras behov.

Stödtelefonen nås på 08–718 99 91.