Nacka Publicerad 13:29, 24 mars 2020

• Dömdes i tingsrätten, friades av hovrätten • Var frihetsberövad i drygt en vecka

I maj dömdes två Nackaföräldrar för grovt vållande till kroppskada. Pappan dömdes till 14 månaders fängelse och mamman till skyddstillsyn. Enligt tingsrätten hade de gett sitt då 1,5-åriga barn så bristfällig kost att det orsakat svält.

Bakgrunden till domen var att den variant av vegansk kost som föräldrarna gett barnet, enligt sjukvårdens bedömningar, lett till att hen befann sig i ett svälttillstånd. Innan dess hade föräldrarna varit i kontakt med flera läkare och socialtjänsten angående barnets kost och näringsbehov. I februari 2018 omhändertogs barnet enligt LVU.

Tingsrättsdomen överklagades och i februari meddelade hovrätten att domen ogillas i sin helhet. Föräldrarna friades då från alla anklagelser.

Nu kräver mamman till barnet, via sitt juridiska ombud, ersättning med anledning av att hon varit frihetsberövad under åtta dagar. Enligt skadeståndsansökan medförde frihetsberövandet, som varade i drygt en vecka, och brottsmisstankarna att mamman drabbades av sömnproblem och svår ångest.

Mamman bör få högsta ersättning enligt Justitiekanslerns praxis, enligt ombudet.