Värmdö Publicerad 14:00, 21 februari 2020

• Skolans rektor om elevernas demonstration: "Vi har att förhålla oss till den budgetram vi får"

Åtta av Värmdös tio grundskolor gick i fjol back. I maj 2019 beslutade majoriteten att skära ner 16 miljoner på skolan för att få bukt med underskotten.
I september infördes, som NVP berättat, så kallad anställningsprövning, vilket innebär att rektor måste få godkänt av skolchefen vid anställning av skolpersonal. I princip ett sorts anställningsstopp. Samtidigt gick lärarfacken ut och larmade om att skolorna är underfinansierade och att kommunen inte lever upp till skollagen.

Farstavikens skola/Kvarnbergets rektor Agneta Jonzon säger att onsdagens elevdemonstration helt var elevernas egna initiativ.
– Utifrån skolans synvinkel så räknas detta som frånvaro och vi har frånvaroanmält eleverna. Vi har pratat med föräldrarna och meddelat dem att vi frånvaroanmält eleverna. Sedan är barnens reaktion naturlig, de blev jätteledsna för att de blir av med en bra person.
En pedagog får sluta, är hon den enda?
– Vi håller på med vår bemanningsplan, än så länge vet vi inte hur mycket tjänster det blir. Vi har en ekonomisk situation där vi tvingas dra ner på personal, främst timanställd, och vi försöker omfördela resurser. Vi har att förhålla oss till den budgetram vi får. Det pågår politiska diskussioner utifrån kommande statsbidrag. Vi hoppas det blir klart så snart som möjligt, så vi vet vad vi har att förhålla oss till, säger Agneta Jonzon.

NVP har även varit i kontakt med socialpedagogen Ulrika Mannerstedt som säger att hon är glad för att barnen stöttat henne men vill i övrigt inte kommentera händelsen.
–  Jag är glad och stolt över dem, och tacksam.

I årets budget har Värmdös grundskolor fått en uppräkning med två procent. Omorganisationsförhandlingar pågår på skolorna. SKL:s rekommendation för 2020 ligger på 2,7 procent (prisindex oktober 2019).


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x