Värmdö Publicerad 17:46, 05 februari 2020

• Idag överlämnades nycklarna till Nationalmuseum

Idag överlämnade Värmdö kommun nycklarna till Gustavsbergs Porslinsmuseum till Nationalmuseum. Efter två års renovering öppnar museet på Nationaldagen. Samtidigt presenterades sommarutställningen.

Sedan hösten 2017 har Gustavsbergs Porslinsmuseum varit stängt för renovering. Idag överlämnade Värmdö kommun nycklarna till museibyggnaden vid en symbolisk ceremoni till Nationalmuseum, som ska driva museet.

–  Vi är många som sett fram emot öppningen av Porslinsmuseet i Nationalmuseets regi. Det är en viktig pusselbit i vår vision om framtidens Gustavsbergs hamn som en samlingspunkt för konst och kultur. Och med detta vill jag överlämna en viktig pusselbit, sade Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande när hon överlämnade nyckeln till Nationalmuseums intendent.

– Jag är oerhört glad att vi äntligen kan ta tag i utställningsarbetet. Nu är det snart dags att öppna dörrarna. Det har varit viktigt att verksamheten fortsätter på plats, det hade varit en helt annan sak att ställa ut förmålen på en annan plats. Här har de med sig historien och hela samhället. De som arbetade här och fortfarande har länkar till verksamheten och får känna stolhet över det, säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum, när hon smyginvigde porslinsmuseets nyrenoverade lokaler.

Museet kommer att öppna på Nationaldagen den 6 juni. I samband med överlämningen av nycklarna presenterades också sommarens tillfälliga utställlning. Öppningsutställningen handlar om konstnären Lisa Larsons rika produktion för Gustavsbergs porslinsfabrik och visas under hela året

Museet kommer, efter renoveringen, att kunna ta emot fler besökare och visa mer porslin och design, men också ortens industrihistoria, från samlingarna. Tidigare besöksantal har legat på cirka 55 000 per år, men då har man haft öppet hela året, och hela veckor. Nu kommer Nationalmuseum att hålla öppet under sommaren från slutet av maj till september, och vintertid helger. Museet räknar lågt med 140 besök i snitt per dag.

–  Gustavsbergs Porslinsmuseum kommer att visa hur traditionen lever i nutid. Nya utställningar belyser föremålens historia utifrån flera olika perspektiv. Museets verksamhet blir en viktig del av Nationalmuseums designuppdrag. Vi välkomnar besökare från närområdet och övriga Sverige och världen, säger Susanna Pettersson.

Till öppningen i sommar har också Villeroy & Boch donerat en samling sanitetsporslin, ett 40-tal föremål som bidéer, handfat, toaletter och dricksfontäner, från 50-talet och framåt.

–  Vi är jätteglada, det är kultur- och industrihistoria, som stått fem år på ett lager i väntan på att visas upp. Och ingen kan väl göra det bättre än Nationalmuseum. Det känns som vi lämnar föremålen i goda händer, säger Marianne Jarnhed, vice vd på Villeroy & Boch.

Porslinsmuseets samlingar, som Kooperativa Förbundet donerade till staten år 2000, uppgår till cirka 45 000 föremål från 170 års industrihistoria, från urnor, till välkända serviser och plast. Utöver öppningsutställningen kommer cirka 2 000 föremål att visas i helt omgestaltade utställningar som visar fabrikens kulturarv och historia från den stora Gustavsbergssamlingen. Museet kommer som tidigare att erbjuda utställningar som står både längre och kortare tid.

Några som i högsta grad bidragit till att Porslinsmuseet kunna räddas kvar och i sina lokaler i Torkhuset är Porslinsmuseets vänner med 300 medlemmar. Ordförande Gunilla Lindholm var glad.

– Vi är jätteglada. Det ju tack vare oss som Porslinsmuseet finns kvar. Bara att få ha kvar museet i huset var en kamp. Och just idag har man avtäckt byggställningarna på Gula Byggningen på andra sidan. Det är fantastiskt, sa hon.

 


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x