Ovanligt att skolföretag består

Näringsliv Publicerad 12:21, 19 februari 2020

• ”Inte syftet för oss som organisation att skapa livskraftiga företag”

Även om det finns framgångsrika exempel, är det väldigt ovanligt att UF-före-tag drivs vidare som ”riktiga”
företag efter gymnasiet. Det säger Johannes Crona, regionchef på UF Stockholm.

Kronjuvelen för Ung företagsamhet i Sverige heter Quinyx. Före-taget, som säljer webbaserade system för bland annat schemaläggning och tidsrapportering, startades för 15 år sedan som ett UF-företag av Erik Fjellborg. I dag har Quinyx 500 000 användare och kontor i åtta länder. 2019 värderades det till över en miljard kronor.

Tusentals varje år
Men alla de tusentals UF-företag — 10 500 under innevarande läsår — som startas årligen når naturligtvis inte samma framgång. Den stora majoriteten stannar vid ett skolprojekt.
– Det är väldigt ovanligt att UF-företag drivs vidare efter gymnasiet, säger Johannes Crona, regionchef på UF Stockholm.

Det har flera olika orsaker, konstaterar han.
– Ofta blir UF-företag som ett grupparbete i klassen, och sedan går eleverna skilda vägar efter studenten. Man kan också konstatera att många UF-idéer blir svåra att omsätta till riktiga företag om man ska ta ut lön och konkurrera på en större marknad. Och det är inte heller syftet för oss som organisation att skapa livskraftiga företag, utan snarare att ge eleverna en inblick i företagandets villkor.

Nätverk för fortsatt karriär
Johannes Crona framhåller samtidigt att forskning från Handelshögskolan har visat att tidigare UF-elever är mer benägna än andra att starta egna företag senare i livet. 

För de elever som vill fortsätta med företagandet, finns nätverket UF alumni, som har cirka 4 000 medlemmar.
– Genom att vara med i nätverket får medlemmarna gå på nätverksträffar, bredda sitt kontaktnät online och söka stipendier för att fortsätta utvecklas, säger Emma Truvé, alumniansvarig på UF Sverige och fortsätter:
– Nätverket riktar sig både till personer som strävar efter en karriär som anställd och som egenföretagare. Vi hjälper inte till rent praktiskt med företagsbildandet, men erbjuder massor av inspiration, hjälp att knyta värdefulla kontakter och stipendier för att exempelvis ombilda företaget till ett aktiebolag.

Ung företagsamhet

• Sedan 1980 har den politiskt obundna och ideella utbildningsorganisationen Ung företagsamhet, UF, utbildat svenska gymnasieelever i entreprenörskap. Detta sker genom utbildningen UF-företagande, där eleverna får starta ett eget UF-företag.

• 2010 började organisationen även arbeta med grundskolan, där man ger ut läromedel.

• Målet är att ungdomar ska få träna och utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap.

• UF har ett nationellt kansli och 24 regionala föreningar, med sammanlagt över 100 medarbetare. Både offentliga medel och det privata näringslivet finansierar organisationen.

• Sammanlagt har 450 000 personer i Sverige drivit UF-företag, varav 33 700 under innevarande läsår.

• Den 18 och 19 februari hålls ”Entreprenörskap på riktigt”, som är Stockholmsregionens UF-mässa, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Cirka 700 UF-företag ställer ut på mässan, som är gratis och öppen för allmänheten.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x