Kultur & Nöje Publicerad 08:57, 29 februari 2020

• Naturfotografens största utställning hittills • ”Jag får möjlighet att visa bilder som kanske inte visas annars”

En resa med ljuset under dygnets alla timmar. Det visar naturfotografen och Nackabon Niclas Ahlberg just nu i sin utställning ”Gryningsljus till nattljus”
i Nacka konsthall.

– Det är inte ofta naturfotografi får plats i finrummet, konstaterar Niclas Ahlberg när NVP når honom just som han är i färd med att hänga sin utställning i Nacka konsthall.

Utställningen, ”Gryningsljus till nattljus”, är hans största hittills — och den första i en konsthall. I 40 bilder skildrar Niclas Ahlberg, som framför allt fotar fåglar, resan från ljusnande gryning till svart natt. Utställningen är indelad i fem sektioner, med fem olika ljus.
– Som jag ser det så finns det ganska tydliga gränser mellan olika typer av ljus. Ungefär en halvtimme innan solen går upp är det till exempel mycket purpur och rosa toner. Under soluppgången är ljuset mer gult och orange, förklarar han och tillägger:
– I sista sektionen är det bara månljus. Det är storkar, kossor, berguvar och lite annat som är belysta av bara ljuset från månen.

Han bor i Nacka och jobbar i Värmdö men bilderna från hemmaplan är få (”förutom en bild på storlom som är tagen på Värmdö”, säger han). Mest fotar han på Gotland, men även bilder från andra delar av världen — till exempel Donaudeltat — finns med i utställningen. 

Bilder från Donau har han nyligen prisats för på de nordiska mästerskapen för fotografi — Nordic nature photo contest.

Bilder från Donau har han nyligen prisats för på de nordiska mästerskapen för fotografi — Nordic nature photo contest. Med bilderna kom han på andra plats i kategorin Fotoresan. Han placerade sig även på tredje plats i kategorin Hotad natur och blev bland de tio bästa i fågelklassen.

Visas till den 11 april

”Gryningsljus till nattljus” har vernissage i dag, lördag, och visas i Nacka konsthall, Dieselverkstaden, till och med den 11 april

I april släpper Niclas Ahlberg boken ”Ljusets avsked och -återkomst — en naturfotografs betraktelser under ett år på Gotland.” Med boken, som skildrar hur naturen vaknar och lägger sig till ro, vill han visa att Gotland är mer än Almedalen, Kneippbyn och Tofta.