Krönika Publicerad 09:59, 11 februari 2020

• 1990 orsakade Nackamasten avbrott i Melodifestivalen. Även i år finns chans till lokal prägel, skriver NVP:s Anna-Karin Blom

Vissa älskar den. Andra kunde inte bry sig mindre. Somliga slår på stort och arrangerar get togethers med egna poängsättningar. Och så finns det de som inte ens vill erkänna att de tittar. 
Melodifestivalen delar landet i — minst — två läger. Vilket läger man än tillhör är det svårt att från februari till maj undkomma den Mello-, och senare Eurovisionfeber, som råder i landet.
Undertecknad sällar sig till påhejarna och missar gärna inte ett enda bidrag, mellanakt eller röstningsprocedur.

I årets startfält är den lokala artistnärvaron ganska tunn. Förutom Nackabördiga Värmdöbon Albin Johnsén — som tävlar i lördagens delfinal och som NVP:s Hanna Bäckman intervjuat i veckans tidning (sidan 17) — deltar ytterligare två Nacka- och Värmdöbor. Felix Sandman, Värmdö, och The Mamas-sångerskan Dinah Yonas Manna, Boo. 

Sandman och Yonas Manna tävlade båda i årets första delfinal, och har redan bra Mellomeriter på cv:t. 2018 placerade sig Felix Sandman och hans ”Every single day” på en andraplats i finalen. Förra året körade Dinah Yonas Manna sig hela vägen till en Sverigevinst och en femteplats i Eurovision då The Mamas backade upp John Lundvik.

En lite annorlunda, men ändå ganska central, roll hade Nacka i 1990 års upplaga av Schlagerfestivalen — som tävlingen då hette. 
Carola gjorde comeback, efter sin ”Främling”-vinst 1983, och tävlade med ”Mitt i ett äventyr”. Under hennes framträdande blev det dock svart i rutan för alla stockholmare som inte hade kabel-tv. 
Carola spekulerade i om avbrottet var ett medvetet sabotage, riktat mot just henne. Det tillbakavisades dock av SVT som konstaterade att det var tv-masten i Nacka som blivit överhettad och slagits ut.

I år skulle jag gissa att risken för att en av Nackamasterna påverkar Mellosändningarna är minimal. Men tävlingen kan ändå få Nacka- eller Värmdö-prägel.
The Mamas är redan klara för final, Felix Sandman kan knipa en finalplats via Andra chansen, och hur det går för Albin Johnsén får vi se på lördag. Så hopp om ytterligare en Mellovinst med lokal koppling finns även i år!