Nacka Publicerad 12:12, 04 februari 2020

• Rånade äldre par i hemmet • Slet av guldkedjor

I slutet av november häktades en 36-årig man misstänkt för att ha rånat ett äldre par i Älta. I december framkom att han även misstänks för dubbelrånet i Erstavik.
Nu åtalas han — och ytterligare ett rån ingår i åtalet.

Mannen misstänks för tre rån, ett av dem rubriceras som grovt.
Det första ska ha skett vid lunchtid den 15 oktober. En kvinna blev då rånad på en gångväg vid Söderbysjön. Åtalet gör gällande att 35-åringen slängt kvinnan på marken och tryckt ner henne med en fot på hennes bröst varpå han slet av henne två guldkedjor.

På förmiddagen den 24 oktober ska det andra rånet ägt rum. Mannen ska då ha rånat två kvinnor i 60-årsåldern under en skogspromenad i Erstavik. 36-åringen ska, enligt åtalet, ha hotat kvinnorna med pistol och tvingat dem att lämna över bland annat telefoner och smycken.

NVP träffade de två kvinnorna några veckor efter händelsen. Då var de fortfarande skakade.
– När jag ligger i sängen och blundar ser jag killen i skogen. Attacken har påverkat mig enormt. Jag känner mig kränkt, berövad min frihet, har blivit mörkrädd. Jag vågar inte röra mig bland okända, är rädd för att dela hissar och skulle aldrig gå in i ett parkeringshus, sa den ena kvinnan i NVP:s artikel.

En månad efter Erstaviksrånet, natten mellan den 25 och 26 november, rånades ett äldre par i sin bostad i Älta. Enligt åtalet bröt sig gärningsmannen in i parets bostad och tvingade där till sig pengar. Han ska ha visat kvinnan, som är i 80-årsåldern, en pistol och hållit en tänd gasbrännare framför henne. Innan han lämnade parets bostad förstörde han deras fasta telefon.
Med hjälp av polishunden Zuper kunde gärningsmannen gripas.

I december skrev NVP att mannen häktats för de två senare rånen.

Rånet på det äldre paret rubriceras som grovt, då tingsrätten anser att mannen utnyttjat parets skyddslösa och utsatta ställning. De andra två rubriceras som rån av normalgraden.