Näringsliv Publicerad 16:14, 21 februari 2020

• ”Vi vill eliminera alla sugrör och ersätta plastlocken”

Det var ingen tvekan om att UF-företaget Lid var glada över att få ta emot stipendiet ”Av egen kraft” på företagarträffen.
– Vi vill eliminera alla sugrör. Och hitta en ersättning för plastlocket, säger Emma Andersson Häggström, Lids marknadschef.

De fyra 18-åringarna från Sjölins gymnasium kan knappt bärga sig för att förklara sin smarta affärsidé: att ersätta plastlocken på läsk- och kaffemuggar med lock av bagasse, restmaterialet från rörsocker.

Just engagemanget och drivet gav Lid ett extra pris under Nacka Företagarträff; Årets ung driven.
– Vi fick pris för att vår produkt ger en hållbar framtid och för att vi faktiskt utvecklat en prototyp, säger Emma Andersson Häggkvist, företagets talesperson.

För prispengarna, sammanlagt 15 000 kronor, ska Lid nu göra en riktig cad-ritning så att de sedan kan göra locken.
– Nu måste vi diskutera hur vi arbeta vidare med företaget, som från början mest var ett skolprojekt. Vi slutar ju skolan i vår, säger Anton Schöldberg, ekonomichef.

Planen är att ta kontakt med några större hamburgerkedjor, samtidigt som man ska göra bra ritningar och få till samarbete med företag som redan gör produkter av bagasse.
– Det finns företag i Sverige som gör tallrikar, bland annat, lägger Anton Schöldberg till.
– Och vi har träffat folk här på mässan som gett oss rätt kontakter in i snabbmatsbranschen, säger Olivia Gren, inköpschef.

Unga pristagare

• Priset Årets unga entreprenörer i Nacka ”Av egen kraft” till Gunnar Wirströms minne delades ut för 15:e gången, Bakom fonden står Nacka Värmdö Posten, Nacka kommun, Värmdö kommun, Företagarna Nacka/Värmdö och Bygg-Ole.

• Förutom Lid UF från Sjölins gymnasium prisades också Samuel Kjellström, Nacka gymnasium, för sin elcykelbil, Poddspo från Värmdö gymnasium för att utveckla sin podd och Plant A Tree UF, Värmdö gymnasium, för sitt trädplanteringsprojekt i Afrika.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x