Sport Publicerad 14:41, 10 februari 2020

På fredag, på Alla hjärtas dag, är det läge att visa kärlek. På Lillsveds folkhögskola kan du springa för ditt och andras hjärta på All hjärtans dag-loppet.

– Alla som kan springa eller gå fem kilometer är välkomna, säger initiativtagaren Linnea Nilsson.

 

LÖPNING/VÄRMDÖ. Det är två elever på Lillsveds idrottsfolkhögskola som ligger bakom loppet som ska avgöras på fredag: Linnea Nilsson från Östersund men som nu bor på Lillsved, och Ebba Gustavsson från Hemmesta.
Som konditionsidrottare ville de göra något extra på Alla hjärtans dag, och kom på idén med ett lopp för att samla in pengar till Hjärt-Lungfonden.

– Insamlingen är för att uppmärksamma fördelarna med konditionsträning, för att stärka upp och förebygga hjärt- och lungsjukdomar. Anmälningsavgiften är frivillig, och alla pengar går till fonden, säger Linnea.

Välkomnar alla

Hon och Ebba välkomnar alla att springa ett lopp över fem kilometer vid och omkring vattnet och skogen vid Lillsved, ett lopp där alla kan vara med utefter sina egna förutsättningar.

Loppet, som kommer att bli som ett skolmästerskap öppet för allmänheten, har start och mål vid Lillsveds huvudbyggnad.

– Vi hoppas självklart att kunna få hit folk utifrån, även om starttiden kanske låter lite som lektionstid, 10.40. För de som går på skolan är det mer eller mindre obligatoriskt eftersom loppet är på skoltid.

Priser lottas ut

Det blir gemensam start, och enklare tidtagning, men några priset till de snabbaste blir det inte — däremot kommer priser att lottas ut på nummerlappen under lunchen (som går att köpa för folk utanför skolan).

– Det vore kul om det här blev en årlig skoltradition, att arrangera ett lopp på Alla hjärtans dag. Lopp är roliga, och det är kul när det händer något extra. Sen går ju pengarna till en bra sak också, säger Linnea Nilsson.

 

 

Lillsved, Linnea och Ebba

På Lillsved på Värmdös nordvästligaste del finns en idrottsfolkhögskola, som från början var gymnastikförbundets egen folkhögskola. Där har det utbildats gymnastik- och idrottsledare sedan 1937. Ett 60-tal elever går på skolan årligen. Många av dem samt en del lärare, bor också på Lillsved under veckorna.

Linnea Nilsson, 22 år, Studerar på Lillsveds folkhögskola. Är från Jämtland. Studerar hälsocoach, PT och gruppinstruktör.
Ebba Gustavsson, 21 år och bor i Hemmesta. Hon pluggar för tillfället på Lillsveds idrottsfolkhögskola. Ebba älskar att träna, framför allt konditionsidrotter.

Hjärt-lungfonden

• I Sverige lever 2,0 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom.
• Ungefär 1,3 miljoner människor i Sverige lever i dag med lungsjukdom. Flest är drabbade av de välkända folksjukdomarna KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, och astma.