Fuskande hemtjänstföretag lägger ner i Nacka

FOTO: JENNY FREJING
Nacka Publicerad 10:27, 14 februari 2020

• Kommer att polisanmälas av kommunen

Företaget Ideal vård & omsorg, ett av kommunens auktoriserade hemtjänstföretag, har polisanmälts för omfattande fusk i andra kommuner. Och nu har företaget begärt att bli avauktoriserat i Nacka.

– De förekom oss genom att vilja lägga ner. Men vi kommer att polisanmäla företaget, säger äldrenämndens ordförande Karin Teljstedt, KD.

Ideal vård & omsorg, som har cirka 80 kunder i Nacka, har sitt säte i Sollentuna. Det drivs av en 34-årig Lidingöbo och har 84 anställda med en årsomsättning på 30 miljoner kronor.

Men en stor del av omsättningen kommer från att företaget dubbelfakturerat.

– Vi hade beredning i veckan och där kom det fram att företaget rapporterat ”dubbla” besök vid minst hundra tillfällen. Det är flagranta avtalsbrott, men vi har faktiskt inte fått in några klagomål från brukarna, säger Karin Teljstedt.

Det var i Upplands-Väsby och Sollentuna som fusket upptäcktes först, och i förra veckan polisanmäldes företaget av äldreomsorgen i de kommunerna. De tre kommunerna har tittat en längre bit tillbaka och sett ett mönster, där framför allt kommunerna, inte nödvändigtvis brukarna, blivit lurade på pengar.

Nu kommer cirka 80 brukare i Nacka att stå utan hemtjänst, men Karin Teljstedt försäkrar att äldreenheten kommer att se till att andra företag kommer at få ta över så fort som möjligt.

– Några av dem har ganska omfattande vårdbehov. Men vi kommer att lösa detta, säger Karin Teljstedt.

NVP har förgäves sökt företrädare för företaget för en kommentar.

  • Jalmar Carlson