Värmdö Publicerad 16:25, 06 februari 2020 Uppdaterad 11:52, 07 februari 2020

• Majoriteten backade efter protester • "Än kan de här familjerna inte pusta ut"

Det blir ingen flytt av Kullsvedsskolans autismklasser till Brunns skola. Åtminstone inte i år. Majoriteten vek sig delvis efter föräldraprotester.
Vi har naturligtvis fångat upp den oro som finns bland föräldrar och barn, sa Cecilia Lindberg, M, ordförande i utbildningsnämnden.

I dag skulle utbildningsnämnden ta beslut om en flytt av Kullsvedsskolans särskilda undervisningsgrupper för elever med diagnosen autismspektrat till Brunns skola. Flytten skulle ske under läsåret 2020/2021. Tre klasser med cirka 24 barn med autism, Aspergers syndrom och atypisk autism, berörs.

Förslaget kom som en chock för många föräldrar, och för personalen, och väckte kraftiga reaktioner. Flera föräldrar, liksom Kullsvedsskolans föräldraförening, Nätverket NPF föräldrar Värmdö, Attention Nacka Värmdö och FUB Nacka Värmdö, skrev till politikerna. Även oppositionen S, V och SD reagerade. Liberalen Johanna Ek, som fick flest personkryss inom Liberalerna i senaste valet och tidigare varit aktiv i Värmdöpolitiken, åkte hela vägen från Katrineholm för att vara med på nämndens möte.
– Jag blev så upprörd att frågan ens ligger på bordet i dag. En av anledningarna till att jag engagerade mig politiskt var inkluderingshetsen i skolan, något som gjorde att mitt barn for väldigt illa. Det jag gick till val på var att resursgrupperna skulle vara kvar i Kullsvedsskolan. Detta handlar om elever som har svårt med förändringar och ofta mår bra i mindre sammanhang.

Föräldern Elisabeth Rosenqvist initierade en namninsamling och överlämnade en lista med 226 namn, till politikerna. Hon har en son som går på Kullsvedsskolan, men som tidigare gått på Brunn, något som inte fungerade alls.
– Ingen samverkan med oss föräldrar har skett, trots att det är ett krav enligt LSS-lagen, och i förra veckan var det rådet för funktionshinderfrågor, då var utbildningsnämndens ordförande inbjuden, men ingen fick någon indikation på detta. Då blev jag arg och upprörd. Ensam kan man inte göra något, men genom media och sociala nätverk kan man göra något, sa hon före mötet.

De massiva protesterna fick majoriteten att vika sig, åtminstone tillfälligt. Frågan om flytten återremitterades. Istället ska förvaltningen ta fram en mer omfattande konsekvensanalys och beskrivning och även belysa andra frågor som skolskjuts, närheten till LSS-fritids och alternativa lösningar för de barn som inte bedöms klara omställningen av en flytt till Brunn. Ordförande Cecilia Lindberg, M, som stod bakom förslaget att flytta autismklasserna sa att hon tagit intryck av protesterna.
– I grund och botten är det ett bra förslag för barnens bästa. Men naturligtvis har vi fångat upp den oro som finns bland föräldrar och barn. Jag är verkligen mån om att beslutet ska landa bra, och därför blir det en återremiss, säger hon.

Johanna Ek var inte så imponerad av sina egna partikamrater och övriga politikers tvärvändning:
– Det är inte rimligt att gå ut i valet och lova att bevara resursklasserna i Kullsved och sedan lägga fram detta förslag. Jag är ändå glad att Liberalerna till slut valde att ta sitt förnuft till fånga, men än kan de här familjerna inte pusta ut. Majoriteten var tydlig med att de inte kan veta om elever kan stanna kvar på Kullsved, utan hänvisar till att det är upp till förvaltningen att avgöra. Det tyder på att man fortfarande inte förstått komplexiteten att flytta på de här barnen.

Även Karin Voltaire, S, andre vice ordförande i utbildningsnämnden är kritisk till majoritetens agerande.
– Den här frågan är vansinnigt illa skött från början till slut. Undermåliga underlag, ingen dialog och förhastade beslut. En ren experimentverkstad. Det här är Värmdös sköraste barn, för dem krävs seriositet och långsiktighet. Och trots att vi aktivt bad om tillägg i beslutet att dialog med medborgarna nu ska ske så vägrade majoriteten gå med på det. Vi kommer att följa detta mycket noga, än har vi inte sett slutet på hur moderatstyret tänker agera i den här frågan.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x