Värmdö Publicerad 13:07, 19 februari 2020

• "Skolan får för lite pengar" • "Måste avskeda lärare"

”Rör inte min lärare”. Eleverna demonstrerar idag mot personalnedskärningar på Kvarnbergsskolan.
Vi är här för att vår socialpedagog får sparken på fredag för att skolan har alldeles för lite pengar, sa Moa Gradin, en av eleverna.

”Ni borde lägga mer pengar på skolan”, ”Rör inte min lärare”, ”Min utbildning, min framtid. Politikerna jävla ansvarsområde!”. Ett 20-tal elever i årskurs fem samlades på onsdagsförmiddagen med sina plakat utanför kommunhuset i Skogsbo för att demonstrera mot personalnedskärningar på Kvarnbergsskolan.

–  Vi är här för att vår socialpedagog Ulrika får sparken på fredag och att hon får sluta upprör alla femmor och sexor. Skolan får alldeles för lite pengar och de måste avskeda lärare. Det är inte bara på vår skola utan på en massa andra skolor, Munkmora, Ösby, sa Moa Gradin som går i årkurs 5.

I torsdags fick eleverna reda på att deras socialpedagog skulle sluta. Och i måndags gick skolan ut med information till föräldrarna att man på grund av ett svårt ekonomiskt läge har anställningsstopp och tydliga direktiv om att man måste fördela personal utifrån behov, och att en tillfällig tjänst inte förlängts och att man därför flyttat en resurs från arbetslag i årskurs sex till arbetslag årkurs fem. Många elever är besvikna.

-  Ulrika betyder väldigt mycket för oss, hon har alltid varit där för oss och varit en bra pedagog, och vi har förlorat så många socialpedagoger, säger Moa.

–  Ulrika har varit som min mamma och jag har kunnat prata med henne, säger Tindra.

–  Annars skulle det varit väldigt mycket stökigare, säger Tuva.

Skoldemonstrationen pågår hela dagen och många elever hade med sig både matsäck och filtar för att klara kylan och vinden. Eleverna fick, i samband med att demonstrationen började, också information av tjänstemän att de kunde gå in och värma sig, hämta varm dryck eller gå på toa, inne i kommunhuset.

Eleverna har också samlat ihop en namnlista som man skulle lämna över till kommunen. Hittills har man fått ihop 59 namn.

– Det är närmare 200 elever som berörs, och tycker det är jättejobbigt. Ingen lärare tycker det är bra, säger Moa Gradin.

Det är eleverna själva som tagit initiativ till demonstrationen.

– Skolan har inte gett oss tillstånd att skolstrejka, föräldrar har gett oss det, säger Moa Gradin.

Shhad har aldrig demonstrerat förut och tyckte det var spännande.

– Det känns jättekul. Årkurs sex har prov idag, men några ville komma men fick inte, säger hon.

Gabriella Bizzini, som är mormor till ett barnbarn på Munkmora, var också på plats.

– Jag är här för mitt barnbarn. De drar även ner på Munkmoraskolan, och vill stänga musikskolan och sparkar och byter lärare. Jag tycker det är en jätteviktig sak att visa vad man tycker. Det är tråkigt att inga föräldrar är här, sa hon.

Efter en knapp timme kom kommundirektör Cecilia Lejon och skolchef Peter Bergström ut för att prata med barnen.
– Ibland måste man flytta en lärare för att hela skolan ska fungera, och det är rektors ansvar, sa Peter Bergström bland annat.

Han sa att eleverna fick gå in i kommunhuset om de började frysa, och efter en kort stund gick tjänstemännen in. En av eleverna kom av sig och glömde ställa en fråga.

– Jag glömde fråga vad för lösning de ska göra, sa Tindra.

Tror ni det hjälper att demonstrera?

–  Vi får hoppas det gör det, säger Klara och Tuva..

– Vi ska få prata med politikerna, säger Stellali.

– Jag tror politikerna ser oss. Men rektor har ingen makt över vilka som ska stanna på skolan, säger Moa.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x