Sport Publicerad 14:02, 06 februari 2020

• Knep två pallplatser i Special olympics invitational games 

Guld i super G och silver i storslalom. Det blev resultatet för 15-åriga alpintalangen Elmie Gerhardsson i Special olympics invitational games.

Special olympics invitational games hölls i Åre 1–4 februari. Elmie Gerhardsson, från Saltsjöbaden, tävlade i klassen Advanced division 2 och hennes medtävlande var killar och tjejer från flera olika länder. Och hon lyckades bra — i måndags knep hon guld i super G och i tisdags silver i storslamon.
– Elmie har autismspektrum, intellektuell funktionsnedsättning, ADHD och synskada. Men framför allt är hon en stor idrottstalang och en underbar person, säger Elmies mamma Bente Danielsson.

Elmie, som har en synskada, började åka skidor som fyraåring då hennes föräldrar, i Friluftsfrämjandes regi, höll i skidskola för synskadade barn i Hammarbybacken. När hon sedan ville gå med i en skidklubb och fortsätta träna blev hon en del av Team total, Huddinge skidklubbs satsning på barn oavsett funktionsuppsättning. Där tränar hon fortfarande trots att familjen bor i Saltsjöbaden.

Special olympics invitational games skulle agera som generalrepetition och kvaltävlingar för Special olympics world winter games som skulle hållas i Åre 2021. Eventet har nu ställts in, dels på grund av att eventet inte får statligt ekonomiskt stöd.
– Det är en tragedi att Sverige inte stödjer idrott för Emlie och andra som henne. Det ekonomiska stödet för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning är noll enligt nuvarande fördelningsmodell. Detta är ju ingen publiksport, så det är svårt att gå runt med kommersiell sponsring, säger Bente Danielsson.

Bente Danielsson tillägger:
– Om något annat värdland tar på sig att arrangera tävlingen så kan den bli av. Det hoppas vi nu på. Men även om det inte blir så har ju Elmie tagit ett olympiskt guld!

2018 deltog Elmie och hennes familj i UR-serien "Superungar", vilket NVP skrev om.

Special olympics games

Den 1 till 4 februari 2020 arrangerades Special olympics games (Sweden invitational games) i Åre och Östersund. Spelen är Sveriges största breddidrottstävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning. 


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x