Värmdö Publicerad 11:09, 08 februari 2020

• Seminarium för allmänheten om gymnasielagen • ”Bär upp hela Värmdös äldrevård”

I år avslutar omkring tolv ensamkommande unga i Värmdö sina studier, nästa år ytterligare 30. För att få stanna i Sverige måste de ha jobb inom sex månader. På onsdag anordnas ett seminarium om hur lokalsamhället och arbetsgivarna kan hjälpa till.

Arrangörer är föreningen Frivilliga familjehem på Värmdö, som i flera år har jobbat för att de ensamkommande snabbt ska komma in i det svenska samhället. Sedan förra året driver föreningen projektet Jobbprepp2019, som ska rusta ungdomarna för arbetsmarknaden och samtidigt sprida kunskap till arbetsgivare om deras situation; enligt gymnasielagen måste de ha en tillsvidareanställning inom sex månader efter avslutade studier. 

– Vi har 42 ungdomar som omfattas av gymnasielagen i vår förening. I år avslutar tolv av dem sina studier och nästa år går de flesta av de resterande ut. De flesta går på utbildningar inom bristyrken, berättar Eva Brandsma, ordförande i föreningen.

Förutsättningarna borde alltså vara goda för att ungdomarna ska få jobb inom till exempel äldrevården. Det är detta som föreningen vill sätta ljuset på med seminariet, där bland andra Djuröhemmets och Ica Maxis chefer kommer att medverka.
– På Djuröhemmet arbetar redan flera av våra ungdomar, vid sidan om studierna. Enhetschefen där har frågat mig hur de redan kan prata så bra svenska. De har gått på G2, svarade jag då. På fyra år har de lärt sig otroligt mycket. De bär upp hela äldrevården i Värmdö, säger Eva Brandsma.

Seminariet

Var: Värmdö församling, Sjöliden kapell, Haghultavägen 25
När: 12 februari, klockan 13.30–16.00. 
Vad: Föreningen Frivilliga Familjehem på Värmdö anordnar tillsammans med Värmdö församling ett seminarium för allmänheten om ensamkommande och gymnasielagen.
Några av de medverkande: Pelle Paulsson, Ica-handlare på Värmdö, Jens Hoffmann, vd för byggföretaget Dipart och Johanna Ramstedt, enhetschef för Djuröhemmet.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x