Nacka/Värmdö Publicerad 08:01, 13 januari 2020

• Hjälp NVP bli bättre • "Utan läsarna, ingen tidning"

NVP kommer fortsätta att skapa Nackas och Värmdös bästa lokaljournalistisk, värd att betala för — men vi behöver er hjälp. 
– Utan läsarna, ingen tidning, säger Hanna Bäckman, tillförordnad chefredaktör.

I över 30 år har NVP haft i uppdrag att uppdatera Nacka- och Värmdöborna på vad som sker i närområdet, granska politikerna och berätta om de senaste snackisarna i våra kommuner.

Den respons tidningen får är helt avgörande för att slutprodukten ska vara relevant.
Vi önskar att era tips om saker att skriva om fortsätter att strömma in, men vi vill också ta er läsare till hjälp för att bli bättre. Därför efterlyser vi nu era åsikter och idéer.
– Jag hoppas att läsarna fortsätter höra av sig om stort och smått och att insändarkorgen även i fortsättningen kommer att vara överfull. Men det vore viktigt för oss om vi också kunde ha direktkontakt med läsarna för att få en tydligare idé om hur de tänker och hur de ser på oss, säger Hanna Bäckman.

Tydlig och relevant
I en tid då redaktionerna i landet krymper är det av ännu större vikt att en tidnings position är tydlig och relevant.
– Vi har en roll som är på riktigt och den går ut på att skriva om saker som ingen annan uppmärksammar. Där vill vi ha hjälp med att bli ännu bättre, säger NVP:s reporter Jalmar Carlson.

Kollegan Charlotta Westling, som arbetat på tidningen i 25 år, håller med.
– Vi har gjort skillnad i kommunerna, och kunnat följa utvecklingen i dessa under lång tid. Det är ett ansvar, säger hon och lyfter fram NVP:s mottagare.
– Läsarna är min arbets-givare. De tipsar, skäller, påminner och ber om hjälp. Relationerna byggs långsiktigt och kan lätt raseras, men kan alltid bli bättre.
De flesta av läsarna saknar direkt inblick i arbetet på NVP. Hur ser vardagen ut i tidningshuset?
– Vi är ju ett himla bra gäng och det är mycket stoj och stim och skratt i den gamla konstnärsvillan. Alla här har ett driv och är nyfikna, det är det som tar oss framåt. Personligen är jag ibland fascinerad över att vi lyckas få ihop en tidning varje vecka, säger Hanna Bäckman.

NVP började i höstas med en plustjänst, en betalvägg på sajten. Många har tecknat en prenumeration, men en del har varit tveksamma till förändringen.

God journalistik kostar
– God journalistik kostar pengar och för mig är det inte konstigt att vi, liksom de flesta andra tidningar, tar betalt för innehållet på något sätt. Vi är fortfarande en gratistidning, men att ta en mindre summa för vissa artiklar för de som dagligen vill vara uppdaterade på nvp.se, det är rimligt, säger NVP:s webbredaktör Anna-Karin Blom.

Hör av er med synpunkter!

Vi vill gärna ha er hjälp för att göra tidningen ännu bättre. Vad gör vi bra, hur kan vi bli bättre, vad saknar ni, vad får ni för mycket av? Mejla tf chefredaktör hanna.backman@nvp.se senast den 2 februari. Den som bidrar med sina idéer och synpunkter deltar i utlottningen av biobiljetter — och har såklart även chansen att se sina idéer bli verklighet.

Vi är NVP:s redaktion

Hanna Bäckman
Ålder: 36 år
Titel: Tf chefredaktör, ansvarig utgivare och redigerare
Ett starkt NVP-minne: ”När jag besökte familjen Baaj i Mörtnäs. De är flyktingar från
Syrien och hade kuskat runt i Europa i flera år. Till slut kom de till en röd villa i Mörtnäs. De hade så fina barn och var så tillmötesgående, men var oroliga att de inte skulle få stanna i Värmdö. Och tyvärr var de i somras tvungna att flytta.”

Anna-Karin Blom
Ålder: 35 år
Titel: Webbredaktör, reporter (Nacka), redigerare
Ett starkt NVP-minne: ”2018 träffade jag 91-åriga Ajan Stephenson-Möller som kände sig ensam och inget hellre ville än att flytta till ett äldreboende. ’Att vara ensam känns så konstigt, och det är så märkligt att aldrig känna sig glad’, sa hon. Nacka kommun avslog Ajans boendeansökan men hon överklagade till förvaltningsrätten — som gav henne rätt. Kommunen överklagade då till kammarrätten, men efter NVP:s artikel drog kommunen tillbaka överklagan och Ajan erbjöds plats på ett boende.”

Charlotta Westling
Ålder: 58 år
Titel: Reporter (Värmdö)
Ett par starka NVP-minnen: ”Jag minns Estoniakatastrofen och hur vi efteråt träffade Pierre Thiger som var en av de överlevande. Jag minns också härvan runt moderatpolitikern och advokaten Johan Petri på Värmdö, som dömdes till fängelse i miljonsvindleriet mot SE-banken. Han greps dramatiskt av polis på väg till jobbet på motorvägen vid Ingarökrysset.”

Jenny Frejing
Ålder: 42 år
Titel: Fotograf
Ett starkt NVP-minne: ”Det var ett av mina första fotojobb på NVP med reportern Charlotta Westling. Vi åkte till Mölnvik i ett jobb om asfaltsläggare som campade med husvagnar på platsen. Det var misär där barnen sprang omkring bland sopor och krossat glas. Under tiden vi var där gjorde polisen också en razzia.”

Jalmar Carlson
Ålder: 51 år
Titel: Reporter
Några starka NVP-minnen: ”När jag och fotograf Ryno (Quantz) fick intervjua den engelska fotbollsstjärnan Gary Lineker under fotbolls-EM i Sverige 1992. England bodde på Grand hôtel Saltsjöbaden och tränade på Nacka IP. Jag minns också när jag testade Sveriges högsta bungyjump på Kvarnholmen, 134 meter.”