Sport Publicerad 09:53, 02 januari 2020

• Anton Engström tvåmålsskytt • Förlorade sonen tillbaka för en dag

Publiken kom, förlorade sonen Nicklas Gustafsson kom hem, och Anton Engström kanonsköt två mål.
Men Gustavsberg bandy förlorade den profilerade nyårsmatchen på Ekvallen mot Helenelund med 4–6.
– Vi, eller vad jag ska kalla Gustavsberg, spelade bra. Men släppte in lite billiga mål, sa elitseriespelaren Nicklas Gustafsson efteråt.

Det var upplagt för fest, och det var festligt i perioder, när Gustavsberg bandy arrangerade sin årliga bandyfest, Nyårsmatchen. Rekordmånga Värmdöbor, 1046 betalande, var på plats och trivdes, det fanns elitseriespelare på isen –, och landslagsspelare (David Pizzoni Elfving från Gustavsberg) på läktaren.

Gänget bakom nyårsraketuppskjutningen på berget ovanför Ekvallen hade banderollen ”Bruksorten försvinner — men bandyn brinner!” — som var talande för just denna dag.
Elitserieförsvararen i Frillesås, Nicklas ”Gus” Gustafsson var hemma på jullov och fick, märkligt nog, tillstånd att bli utlånad till sin moderklubb för en dag.
Det märktes till en början, då Gustavsberg hade ett kontrollerat försvarsspel mot ett lite snabbare och mer bestämt Helenelund. Men Helenelund hade en spelare, Willy Johansson, som var klart bäst på isen, med tre egna mål.
– Jag tycker att vi, eller vad jag ska kalla oss, spelade hyggligt. Det var roligt att spela, även om jag spelade på en ovan plats, sa 28-åringen Nicklas från Gustavsbergs som flyttade till staden Västerås och laget Tillberga som tonåring, och som nu är ordinarie libero i Elitserielaget Frillesås i Halland.

Gustavsberg krigade på bra mot Helenelund och när Nicklas Gustafsson lite slumpmässigt sköt 2–2 i början på andra halvlek hördes de härliga bandyhandskklappen från läktaren.
Men bara tio minuter senare var det 2–5.

Gustavsbergs mål kom alla från snygga passningar; 1–2 på ett långskott från Anton Engström efter en lång passning av Niklas Norevik, 3–5 på en hörnvariant där Anton Engström avslutade med en kanon i krysset, och 4–6 efter tre passningar i straffområdet där Jesper Jakobsson fick fritt fram.

  • Jalmar Carlson