Naturskolan stängs — men kan återuppstå mobilt

Naturskolan Velamsund FOTO: JENNY FREJING (ARKIV)
Boo Publicerad 16:00, 13 januari 2020

• Kommunen ska utreda om en mobil naturskola kan ersätta • "Konstigt och dåligt beslut"

Efter att NVP berättade att kommunen var beredd att lägga ner Naturskolan startades det ett upprop med namninsamling, bland främst lärare. Över tusen personer har skrivit under.

Och under måndagens möte ändrade sig kommunstyrelsen något. Planen att stänga Naturskolan i Velamsund ligger fast – men med tillägget att utreda ett alternativ: en mobil naturskola.

Naturskolan i Velamsund har i sin nuvarande form inte lyckats locka så många besökare (elever) som man borde. Ett mobilt alternativ ska därför utredas vars verksamhet kommer baseras skolornas intresse i stället.

– Vi tycker naturskolan fyller en viktig funktion och vill därför att den utvecklas. Tyvärr är det alldeles för få skolklasser och förskolegrupper som åker ut till nuvarande naturskola i Velamsund. Den ligger ju lite avsides i förhållande till Nackas både kommunala och privata skolor. Det kan ha bidragit till att antalet besökare inte är fler, säger Hans Peters, C, i ett pressmeddelande.

Till NVP säger han:

– Naturskolan kommer att avvecklas under vårterminen och parallellt kommer utredningen om den mobila naturskolan att genomföras.

Nu hoppas kommunstyrelsen att man genom att Einar Fransson, produktionsdirektör för välfärd och skola, ska kunna utreda om en mobil naturskola kan komma till stånd eller inte.

– Vi tycker att det är ett konstigt och dåligt beslut. Varför lägga ner om man tror att man ska starta den igen? Det blir kostnader både för nedläggning och för att starta igen, samt för utredningen, menar Vänsterpartiets Lisa Rasmussen.

  • Jalmar Carlson