Nacka Publicerad 10:11, 07 januari 2020

• Skulle frigöra mark för bostäder, enligt Miljöpartiet • Mats Gerdau, M: "På tok för dyrt" 

Gräv ner Värmdöleden för att få mer plats i centrala Nacka, föreslår MP i en ny motion.
– En bra idé. Men vi har redan prövat den för fem år sedan. Det skulle bli för dyrt, säger Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har sedan länge en plan att däcka över Värmdöleden vid Nacka Forum.  Men nu föreslår Miljöpartiets Sidney Holm och Lisskulla Zayane att kommunen ska ta fram en idéstudie om att förlägga en längre del i tunnel i stället, närmare bestämt vägavsnittet från i höjd med Nacka ishall till Finntorp eller Alphyddan, en sträcka på 1 500–2 000 meter.

Om man grävde ner motorvägen i en tunnel, skulle markyta om 100 000 kvadratmeter frigöras, enligt MP, som också räknat ut att det skulle kosta cirka 1,6 miljarder kronor. Vidare påpekar MP att överdäckningen av Värmdöleden på 300 meter vid Forum beräknas kosta drygt två miljarder. ”En fem gånger så lång tunnel ser ut att kosta mindre, och har fördelen jämfört med överdäckningen att man får bygga bostäder ovanpå den”, skriver MP.
Den mark som skulle frigöras över och omkring tunneln skulle gå att sälja till bland annat bostäder, framhåller MP.
– Idén är bra och intressant. Men vi gjorde en utredning för fem år sedan om att låta vägen gå i tunnel från Alphyddan till Nacka Forum och den visade att det skulle bli på tok för dyrt. Vad jag minns uppemot fyra miljarder kronor, säger Mats Gerdau och fortsätter:
– Det är överdäckningen vid Forum som gäller nu, även om vi givetvis ska behandla motionen och besvara den. Även om vi inte får bygga bostäder direkt över vägen, finns det gott om ytor precis bredvid vi kan använda. Överdäckningen blir en del av tunnelbaneuppgången och bussterminalen.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x