Nacka Publicerad 09:44, 14 januari 2020

• Medlemmarna har stickat — församlingarna har placerat ut halsdukarna på busshållplatser • "Vill sprida medmänsklighet"

Har du hittat en halsduk i en busskur nu på morgonen i centrala Nacka, Gustavsberg eller Hemmesta? Den är inte borttappad, utan ditlagd av Nacka och Värmdö församling.

De bägge församlingarna har nämligen anslutit sig till initiativet #envarmarestad, som från början väcktes i Nederluleå församling och som nu spritt som till församlingar över hela landet.

Kampanjen går ut på att halsdukar, stickade av församlingsmedlemmar, placeras ut på olika ställen i samhället, med en ditsatt lapp med texten: ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod! #envarmarestad.”

– Vi vill sprida medmänsklighet och det här är ett handfast sätt att göra det på. Medmänskligheten får aldrig försvinna, den behövs i ett demokratiskt samhälle. Vi behöver se varandra, säger Anna Björnström, diakonal samordnare i Värmdö församling.

Under morgonen var hon ute och la halsdukar, stickade av medlemmarna i Värmdö syförening, på busshållplatser i Hemmesta och Gustavsberg. 

– Det är ett gäng som regelbundet ses och stickar och virkar för välgörenhet. Vi bestämde oss tidigt för att vara med i detta och syföreningen har gjort 30 halsdukar till i dag, säger Anna Björnström.

– De som stod på busshållplatserna tittade lite misstänksamt på mig. Men vi har redan fått mycket kärlek i sociala medier. Folk blir glada och rörda av detta, tillägger hon.

Även i Nacka församling har medlemmarna jobbat hårt för kampanjen, berättar kommunikatören Alice Braun.

– I vårt stickkafé har medlemmarna stickat inte bara halsdukar, utan även strumpor och vantar till detta. Några har även suttit hemma och jobbat. Många har verkligen gått in för det, säger hon.

  • Hanna Bäckman