Kultur & Nöje Publicerad 10:16, 08 januari 2020

• Har huvudroll i jubilerande föreställning • Premiär på fredag

Rock of ages, musikalen som baseras på musik från 80--talets glamrockscen, får nytt liv på Maximteatern. Men skådespelarna är ungefär 20 år yngre än musiken.
– Musiken är tidlös. Jag, som är född 2001, växte upp med den och det ska bli superkul att framföra den, säger Nackatjejen Emilia Nordin, som har en av huvudrollerna.

Rockmusikalen, som utspelar sig på 1980-talet, hade urpremiär i Los Angeles 2005 och har sedan dess spelats på flera platser i världen och blivit biofilm. På fredag är det dags för ytterligare en ny tappning med tredjeårselever från Viktor Rydbergs skolor. Skolorna sätter varje år upp en musikal och traditionen firar nu 25 år.

18-åriga Emilia Nordin spelar den ena huvudrollen — Sherrie, som flyttar till Hollywood för att söka lyckan och förverkliga sin dröm att bli sångerska. 
Likt sin karaktär har Emilia Nordin sjungit så länge hon kan minnas. Rock, tillsammans med pop och soul, är favoritgenrerna. Rock of ages var därför passande.
– Det är olika föreställningar varje år. Varannan år en mer klassisk och varannan en lite mer pop/rockig. Hade det varit en mer klassisk i år hade jag kanske inte sökt, musiken i den här föreställningen passar mig bättre, säger Emilia Nordin och tillägger: 
– Jag har alltid älskat att sjunga och stå på scen, och jag ville verkligen ha rollen som jag fick. 

Fostrad i Nacka musikklasser
Emilia Nordin är fostrad i Nackas musikklasser, där hon började när hon var tio år. Att uppträda framför stor publik är därför inget nytt. 
– Jag har gjort många stora grejer, speciellt i körsammahang — sjungit i Blå hallen och i Berwaldhallen, till exempel. Och 2016, när jag gick i nian var jag Nackas lucia. Men det här är en helt annan grej. Körgrejerna hade vi gjort i så många år, liksom förberett så länge. 
– Det här är nytt, första gången på en så stor scen, med ett så stort projekt. Och en huvudroll! Jag syns, får ha kontakt med media … jag får stå i centrum på så många sätt. Det är superläskigt, men superkul.

Ensemblen består av tredje-årselever från Viktor Rydberg Jarlaplan (där Emilia Nordin går), Odenplan och Djursholm. 
Omkring 100 personer sökte och ungefär 20 tilldelades roller. Elever axlar även ansvaret för smink, scenografi och regiassistans och föreställningen är ett av landets största elevledda projekt.
Rock of ages har ju gjorts i flera uppsättningar — är er version sann mot originalet?
– Manus är lite omskrivet, och vissa grejer är ändrade för att det är en skolmusikal. Vi har en strippklubb som i originalstoryn, men där är det dansen som är i fokus, inte det avklädda. Inspiration är tagen från musikalversionen och från filmen. Jag skulle beskriva vår uppsättning som väldigt rolig, med mycket glimt i ögat, säger Emilia Nordin.

Spelas sju gånger

Viktor Rydbergs Rock of ages har premiär på fredag och spelas sju gånger under januari: 
Fredag 10 och lördag 11 januari klockan 19.00, söndag 12 januari klockan 16.00, fredag 17 januari klockan 19.00, lördag 18 januari klockan 14.00 och 19.00 och söndag 19 januari klockan 16.00.

Musikalen, som innehåller musik från 80-talsartister som Journey, Bon Jovi, Twisted Sister, Poison och Europe, rekommenderas från sju år och är 2,5 timme inklusive paus.
Biljetter köps via Ticketmaster.