Värmdö Publicerad 14:50, 12 december 2019

• Kallas för "dumsnuten" • En flock håller till i en rönn nära Ösbyskolan

Stefan Oscarsson, medlem i Naturfotograferna, har tagit denna juliga fågelbild. I ett mejl till NVP skriver han:

”Invasion från öst! Den inledningen kan säkert missförstås, men denna höst och vinter så har Sverige ’drabbats’ av en invasion av tallbitar, en vacker fågel, som hör taigans skogar till. Det finns visserligen en mindre population i norra Sverige, med dessa invasioner som inträffar ibland är av fåglar med östligt ursprung. Senast vi hade en sådan här massiv ’stöt från öster’ var 1998 och dessförinnan 1976, så det gäller att passa på när det händer.

Tallbiten kallas ofta för ’dumsnuten’. Orsaken är lite oklar, men troligtvis på grund av dess extremt oskygga uppträdande under sina invasioner västerut. Det är med andra ord ett alldeles ypperligt tillfälle att denna vinter kolla igenom alla dignande rönnbärsträn (favoritföda så här års) efter dessa charmtroll! De kommunicerar med varandra inom flocken med mjuka flöjtande läten.

Sedan den 5 december håller det till en flock i rönnarna vid parkeringsplatsen vid Ösbyskolan.”

  • Hanna Bäckman